Koná se zde krajské kolo Ekologické olympiády pod kterou si převzala záštitu náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jana Pernicová. Letošním tématem je ochrana a obnova lesa.

Jeden vítěz

„Regionální muzeum v Chrudimi pořádá krajské kolo Ekologické olympiády už druhým rokem. Převzali jsme soutěž od Ekocentra Zelený dům, se kterým ale i nadále spolupracujeme. S pozvánkou jsme oslovili všechny střední školy v okrese," řekla koordinátorka krajského kola Simona Vylíčilová.

Prověřit své znalosti tak do Chrudimi přijelo sedm tříčlenných týmů z celého okresu. Z dnešního klání vzejde jeden vítěz, který postoupí do republikového kola.

Na studenty čekaly perné dva dny vyplněné jak poznáváním, tak následným úročením nabytých informací.

Ve středu začala olympiáda exkurzí ke Kochánovickým rybníkům, která byla zaměřená na systém lesa, na jeho jednotlivé složky a vzájemné vazby mezi nimi.

„V těchto místech mohli účastníci vidět i následky kalamity z roku 2008 a jak jsme se s tím poprali," prozradil Milan Morch z Lesní správy Nasavrky, který exkurzi vedl.

Tužky studentů nesměly zahálet, protože právě Milan Morch byl užitečným zdrojem informací pro vypracování projektu na téma obnovy a ochrany lesního ekosystému.

„Po návratu domů čekal studenty vědomostní test o sto otázkách. Dnes ráno soutěžící obhajovali své vypracované projekty a porota také hodnotila informační tabule, které účastníci vyráběli doma a odevzdávali je při registraci. Na závěr soutěže je připraven poznávací test rostlin, nerostů a vycpaných zvířat," uvedla Simona Vylíčilová.

Obhajoba i pokus

Loňský úspěch dorazili obhájit studenti z chrudimského Gymnázia Josefa Ressela. „Dvě členky našeho týmu byly loni v národním kole, kde skončily deváté. Byla to rozhodně dobrá zkušenost, tak se tam letos pokusíme dostat také," řekla septimánka Kateřina Tlapáková.

Její tým se na olympiádu připravoval důkladně. „Každý týden jsme měli kroužek, kde jsme se scházeli a probírali různá ekologická témata," doplnila studentka.

Výprava z Lanškrouna přijela podle slov jejích členů spíše prozkoumat terén. „Je to naše první účast, takže sem jedeme spíš na zkoušku. Dostali jsme spousty materiálů a něco pročetli, ale víc jsme nestíhali," konstatoval Michal Kraus z druhého ročníku Gymnázia Lanškroun.

„Takováto olympiáda smysl má, studenti mají hlavně teoretické znalosti biologie, a tak je setkání s praxí pro ně určitě přínosem," dodal revírník Milan Morch.

LUKÁŠ VANÍČEK