Počínaje čtvrtkem bude Chrudim plná kamenů i drahokamů a vůbec všeho, co ke geologii patří. Pod jednotnou hlavičkou Kameny se valí na Chrudim se skrývá zábavný program pro odbornou i laickou veřejnost.

Ve čtvrtek a pátek se uskuteční 3. ročník Konference národních geoparků, jíž se zúčastní okolo 90 lidí. Do Chrudimi přijedou zástupci ministerstva životního prostředí i kultury, krajů i místních samospráv, aby diskutovali a navzájem si předávali zkušenosti o tom, jak geoparky fungují a měly by fungovat.

Krásy geologie

„Hlavním tématem konference bude interpretace geověd v praxi, tedy jak se dá téma geoparků uchopit, zvýraznit a předat běžnému turistovi v přírodě," vysvětluje za pořadatele Daniel Smutek, ředitel Geoparku Železné hory. Dalším tématem setkání bude spolupráce geoparků s místními producenty, kteří na jejich území působí. Třetí blok konference se bude týkat vzdělávacích programů na všech úrovních, tedy jak správně geovědy učit žáky, studenty středních i vysokých škol a laickou i odbornou veřejnost. Účast přislíbili i hosté z Polska, Slovenska i Německá. Tato akce je neveřejná.

Nicméně už v pátek večer si všichni zájemci užijí kamení opravdu dosytosti. Před budovou chrudimského Muzea bude oficiálně zahájená akce Kameny se valí na Chrudim. Vystoupí zde kapela Rolling Stones Revival Band Brno (pro neangličtináře rolling stones se dá přeložit jako valící se kameny).

Nabitý program

Od devatenácti hodin bude vernisáží otevřená výstava Chrudim brána do Železných hor v Regionálním muzeu v Chrudimi. Podle ředitele Smutka se bude možné exponátů dotýkat podle libosti.

V uzavřeném prostoru okolo sochy Josefa Ressela před Muzeem budou studenti ze Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích sochat tři objekty, mezi něž bude patřit například trilobit.

Plno kameníků

V sobotu od devíti do třinácti hodin se na Resselově náměstí uskuteční Kamenický jarmark. Stánky si tu otevřou regionální producenti, mezi nimiž nebudu chybět kameníci i šperkaři. Pořadatelé nezapomněli ani na kulturu. Na podiu například vystoupí děti ze ZŠ Dr. Jana Malíka s pásmem básní o kamenech vytvořených speciálně pro tuto příležitost. Zájemci si zde budou moci odlít trilobita nebo žraločí zub.

V náhonu Chrudimky vedle Divadla Karla Pippicha se v sobotu od jedenácti uskuteční 1. ročník rýžování drahých kamenů. A neděle bude patřit výletu do Geoparku Železné hory.

Podrobný program lze nalézt na www.geoparkzh.cz.