Kaple, jejíž otevření je naplánováno na přibližně polovinu letošního roku, je kopií sakrální stavby z Vříště v okrese Žďár nad Sázavou. Svým charakterem odpovídá záměrům na doplnění expozice lidového stavitelství.

„V těchto dnech je střecha kaple i její báň pokrývána šindelem. Pak nás čeká ještě vybavení objektu příslušným mobiliářem a nakonec dojde i na terénní úpravy v okolí kaple," uvedla ředitelka Správy Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

Vysvěcení je nejisté

Podle Ilony Vojancové zatím není rozhodnuto, zda bude kaple sloužit jen jako turistický exponát, či zda bude případně naplňovat i duchovní potřeby věřících. „Uvažujeme i o tom, že by objekt mohl být vysvěcen, ale zatím to není jisté. Tak jako tak ale půjde o prostor, který bude možné využít pro doplňkové akce, například pro pořádání svateb. Zájem o svatební obřady v exteriéru Veselého Kopce zaznamenáváme ostatně už teď, a také se jich tu již několik konalo," pokračuje ředitelka Vojancová.

V interiéru kaple budou instalovány lavice, na stěnách budou viset obrazy a místo oltáře bude instalován kříž. Díky ministerstvu kultury se do skanzenu podařilo získat kříž větších rozměrů od dosavadního soukromého vlastníka. Tento konkrétní kříž je kulturní památkou a stát tedy při jeho pořízení využil svého předkupního práva. Stejným způsobem byl do interiéru od původního vlastníka získán také obraz svatého Jiří.

Za dva miliony

Nová kaple se tyčí poblíž zvoničky na louce ve svahu nad břízkami a její výstavba začala vloni na podzim. Na pořízení projektové dokumentace byla už v roce 2010 využita účelová dotace Krajského úřadu v Pardubicích ve výši 200 tisíc korun. Samotná výstavba je nyní realizována z finančních prostředků Národního památkového ústavu územního odborného pracoviště v Pardubicích. Včetně terénních úprav přijde pořízení kaple na zhruba 1 800 tisíc korun.

„O přesném datu otevření objektu budeme veřejnost informovat," doplňuje ředitelka Ilona Vojancová.
Dalšími objekty, které obohatí skanzen na Veselém Kopci, mají být truhlářská a kolářská dílna.