„Máme všechny papíry, které jsme potřebovali jako důkaz, že jsme nic neprovedli. Řešíme nyní přislíbenou dotaci, což je trochu komplikované. Počítáme s tím, že skanzen dokončíme a bude to možná ještě letos," řekla Anna Frantalová, jednatelka občanského sdružení Boii, které skanzen staví.

Zbývá hodně práce

Původní plán počítal s tím, že v letošním roce se bude keltský archeopark otevírat. Dokončit však zbývá více než polovinu práce.

„Chybí dostavět vstupní budovu, parkoviště a více než polovinu keltské části, kde má být šest tematicky zaměřených dvorců. Celkem zbývá dostavět 37 budov různého typu. V tuhle chvíli tam stojí zhruba polovina," konstatovala Anna Frantalová.

Stavitelé se sice pustí do obydlí, jejichž původní vzory zde stály před dvěma tisíci lety, ale jak jednatelka sdružení Boii připustila, řemeslníci budou mít k dispozici moderní techniku.

„Je to zlatá střední cesta. Kdybychom vše stavěli historickými replikami, stavba by se protáhla tak na deset let a měla by úplně jiné finanční náklady. Použijeme staré technologie. Co do výsledku bude stavba vypadat autenticky: nebudou v ní hřebíky ani dráty a podobně. Zvolili jsme tuto cestu, abychom postavili to, co chceme, ale zároveň to bylo realizovatelné," prozradila Anna Frantalová.

Peníze od města

Přislíbená dotace ve výši přibližně deseti milionů korun pokryje zhruba 60% nákladů na dostavbu keltského skanzenu. Zbylé části podle jednatelky sdružení půjdou od soukromých partnerů.

„Chceme jít cestou dotační, když je jasné, že jsme nic neprovedli a je všechno v pořádku," uvedla Frantalová.

„Se sdružením Boii spolupracujeme. Jednak jsme dali k dispozici pozemky, na nichž bude archeopark stát. Také jsme předběžně přislíbili i finanční výpomoc ve výši dvakrát pět set tisíc korun. Tyto peníze jsou podmíněny tím, že sdružení bude mít zajištěné i zbylé finance na dostavbu skanzenu," řekl starosta Nasavrk Milan Chvojka.

Nabitý program

„Archeopark je velkou příležitostí pro rozvoj turistického ruchu nejenom zde, v Nasavrkách, ale i v rámci celého Pardubického kraje. Mohl by to přinést druhotný efekt v podobě pracovních míst," slibuje si nasavrcký starosta.

Lidé ve sdružení Boii nezahálí ani teď. „Koncem března plánujeme akci pro dobrovolníky na téma Radegast přichází. Její účastníci si vyzkouší řemeslné technologie a pomůžou i s nějakými pracemi," dodala Anna Frantalová.

LUKÁŠ VANÍČEK