Na letošní rok si herci připravili adaptaci klasické ruské pohádky Mrazík. Diváci mohli představení vidět například na hradě Košumberk, kde sice ve zkrácené podobě, leč s velkým ohlasem, vystoupili klienti během uplynulé neděle.

„Představení má veliký úspěch. Nakoplo nás to, abychom pokračovali," říká ředitelka domu Marie Zelenková a pokračuje: „Plánujeme další reprízy, o Mrazíka je docela zájem. Po Novém roce budeme vystupovat v Předhradí a potom určitě pojedeme do spřátelených zařízení. Předjednáno máme vystoupení ve Skutči, Svitavách, Rábech a dalších."

Jako profesionálové

Divadelní spolek Markéta funguje jako jedna z mnoha aktivizačních činností pro klienty domu a ansámbl tvoří celkem deset herců. Zkouší se jednou týdně a před vystoupením dvakrát. „Před představením jsme možná nervóznější my jako organizátorky, než naši herci. Klienti vystupují jako profesionálové a teprve na konci řeší, když se jim něco nepovedlo," poznamenává ředitelka.

Domov na hradě Rychmburk však žije nejenom divadlem. Klienti denně chodí do pracovních dílen, kde vyrábí adventní věnce, ozdoby na stromeček, svíčky a podobně, které se těší velké oblibě ze strany široké veřejnosti. Pravidelně se cvičí také na balonech a někteří klienti také pomáhají s provozem domova.

Byť je hrad vyhrazený pro klienty, od bran neodejdou s nepořízenou ani turisté. „Mohou si prohlédnout naši galerii, která je otevřená po celý den anebo podle našich možností i hradní věž, odkud je krásný výhled. Kvůli opravám je však do těchto míst vstup dočasně omezen," dodává Marie Zelenková.

Mrazík v podání klientů z Rychmburku.

Lukáš Vaníček