Knihovnice mají k dispozici tuhou balicí fólii, do které samy balí především tituly z výpůjčního fondu.

„Nabídli jsme tedy službu balení i veřejnosti a musím říct, že je o ni veliký zájem. V červenci, v srpnu a v září se naše brigádnice nezastaví, protože před námi neustále leží stohy neobalených učebnic. Občas se přitom jedná o knihy atypických rozměrů, na které by se jinak hotové obaly sháněly velmi těžko," vysvětluje vedoucí třemošnické knihovny Pavla Alvarezová.

„Za zabalení jedné knihy si účtujeme pětikorunu, přičemž tuhle cenu jsme od zavedení naší služby nezvedli. Moc na tom nevyděláme, ale prodělečné to také není. V poslední době jsme si přitom vyslechli už několik pochvalných poznámek, z nichž plyne, že naše balení vychází dokonce laciněji, než pouhé zakoupení běžně prodávaných obalů," pokračuje Pavla Alvarezová.

Třemošnická knihovna teď čelí před začátkem školního roku největšímu náporu, ve němž její pracovnice zabalí přibližně 250 učebnic. Na perfektně provedené zabalení v knihovně zanechaných knih si lidé obvykle počkají jen pár dnů. „V ostatních obdobích bývá zájem menší, ale není nulový. Lidé nám přinášejí třeba různé encyklopedie a další cenné publikace ze své knihovničky," uzavírá Pavla Alvarezová.