A komunistický zastupitel není sám. I někteří další Chrudimáci totiž mají výhrady k aktuální kombinaci střešních tašek a měděného plechu.

Jaroslav Moučka téma otevřel s připomínkou neinvestiční dotace, kterou město na opravu střechy poskytlo. „V září 2014 bylo přijato rozhodnutí odboru památkové péče, v němž se uvádí, že použití měděné střechy na bočních lodích kostela je přípustné. V odůvodnění je dokonce uvedeno, že měděná krytina by zde byla vhodnější, než původně navržená taška," uvedl Jaroslav Moučka.

„Ptal jsem se ostatně i pana starosty, proč je teď na střeše takový kočkopes", řekl zastupitel, jemuž pak vedení města přislíbilo dodání požadovaných informací v písemné podobě.

Další chrudimský zastupitel, Tomáš Židek (SNK ED ), ale hned uvedl: „Tašky jsou na hlavní lodi kostela, kam byly skutečně znaleckými posudky a památkáři doporučeny. Je to krytina, která se užívá běžně na kostelích katedrálního typy, což velikostně náš kostel je. Měď se totiž v létě více zahřívá a zároveň špatně větrá. Přitom tam jsou krovy, jejichž stáří sahá až do 13. století a které vlastně dokládají tu původní gotickou architekturu. Samozřejmě je tu snaha právě toto zachovat a tašky jsou k tomuto účelu mnohem šetrnější," řekl Tomáš Židek.