„Když už máš v pivovaře sklenici o obsahu 360 litrů, tak bychom ji měli nějak šikovně využít, hecovali mě kamarádi," vzpomíná majitel pivovaru na slova z loňského podzimu. Skupina 20 nadšenců se nakonec sešla během uplynulé soboty na nádvoří pivovaru společně s komisařem agentury Dobrý den z Pelhřimova a v deset hodin dopoledne byl pokus zahájen.

„Nejdříve jsme hledali, kde koupit chutné špekáčky a brzy jsme je objevili v jednom družstvu v Rosicích. Tam totiž vyrábějí špekáčky, se kterými vyhráli regionální soutěž Pardubického kraje o nejchutnější regionální výrobek. Potom jsme již kontaktovali agenturu Dobrý den a ta nám sdělila podmínky soutěže," říká Jaroslav Kutílek.

Sto kilo cibule

Parta měla práci dokonale připravenou. V potravinářských bednách bylo nachystáno dva tisíce špekáčků a dalších pět set pro případ, že by se jich do sklenice vešlo víc. Špekáčky se nejdřív loupaly, další lidé je rozkrajovali a krájela se i cibule, které bylo připraveno zhruba 100 kilogramů. Na kila se počítalo i množství koření, s jehož pomocí bylo uvařeno 150 litrů nálevu tajného složení. Vyroben byl i přípravek na napichování špekáčků, jímž se uzenina ukládala na dno sklenice. Vše šlo jako na drátkách a dílo sledoval i nejmladší účastník akce, Míša Kutílek, kterému bylo pouhých sedm týdnů.

Ochutnáte je?

„Půjde o ustavující rekord. Zaevidujeme počet uložených špekáčků na čas i počet lidí, kteří se na práci podíleli," vysvětloval mezitím komisař agentury Dobrý den Tomáš Hrábek. Čas běžel neúprosně, ale práce všem šla od ruky. Kolem 13. hodiny soutěž vrcholila. Za tři hodiny, šest minut a šest vteřin byla sklenice plná až k hrdlu a zalitá nálevem. Dvacet pilných milovníků utopenců si tak konečně oddechlo, protože rekord byl na světě. Ve sklenici teď dozrává ve vynikající lahůdku přesně 2265 špekáčků!
Rekord bude zapsán do knihy rekordů a bude vydán i v české knize rekordů. Ochutnávka utopenců se uskuteční 18. května v pivovaře pod Železnými horami. 

Pavel Kalina