„Za uplynulou sezonu bylo osm podnětů na obtěžování kouřem a zápachem, z toho tři v samotné Chrudimi. Pokuta udělena nebyla žádná, protože přestupek nebyl prokázán nebo nebyl zákonný důvod pro zahájení správního řízení o přestupku,“ řekla Dana Fraňková z odboru životního prostředí Městského úřadu v Chrudimi.

Na Hlinecku zřejmě panují příkladně dobré sousedské vztahy anebo tamní lidé topí ukázněně. „Nezaznamenali jsme v uplynulé topné sezoně jediný podnět k prošetření,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Hlinsku Jaroslava Šulcová.

Podnět musejí úředníci prověřit a při opakovaných stížnostech a nulové nápravě mohou vstoupit do domácnosti a na místě zkontrolovat, čím čmoudil otravuje ostatním vzduch.

NOČNÍ PROCHÁZKA VSÍ
Někteří lidé se nad tím, co házejí do kamen a kotlů, skutečně nezamýšlejí a pálí vše, co jim přijde pod ruku. „Ono se stačí pozdě večer projít po vesnici a víte hned, kdo co hází do kamen. Nejvíc se mluví a píše o PET lahvích, ale třeba hořící hadry nebo boty dokážou vyvinout pořádný smrad,“ říká pan Josef z malé vesnice na Chrudimsku, který si přeje zůstat v anonymitě.

Smyslem ustanovení je postihnout malé znečišťovatele, kteří spalováním odpadu a jiných nevhodných látek zamořují vzduch celé vesnici. Zákon říká, že pokud úředníci dostanou podnět od občana, aby prověřil lokální topeniště, nejprve písemně upozorní majitele domu a dají mu lhůtu k nápravě. Pokud se stížnost bude opakovat, může kontrolor vstoupit do nemovitosti a vlastník nebo uživatel nemovitosti ho musí pustit k topeništi.

HROZÍ POKUTA
Lidem, kteří úředníky z odboru ochrany životního prostředí nepustí k domácímu topeništi nebo otopu, hrozí pokuta. Ta může být až do 50 tisíc korun.

K povinným kontrolám komínů na začátku loňského roku přibyly i revize kotlů.Pokud si provozovatel kontrolu kotle nezařídil nebo úředníkům nepředloží potvrzení o jejím provedení, vystavuje se riziku pokuty, a to až do výše dvaceti tisíc korun. Firmy může nedodržení zákona stát až padesát tisíc korun.

PLASTY V OHNI
Nejčastěji lidé spalují doma plasty. Ty obsahují velké množství chlóru, který v reakci s ostatním odpadem vytváří vysoce toxické dioxiny. Při spalování domovního odpadu tak dochází k silnému znečištění okolního ovzduší. Navíc spalování PET lahví vede k takzvané chlorové korozi, která v krátké době může samotný kotel i komín zničit.

Zástupci městských úřadů mohou podle zákona odebírat i vzorky spalin, které budou odesílané do akreditovaných laboratoří.

Metoda odběru popela je velmi přesná a stopy spalin po spalování domovního odpadu zůstávají v kotli i po vysypání popela, takže není možné, aby se vzorků ze spalování domovního odpadu někdo zbavil.

STUDENÝ KOMÍN
Obava odpůrců zákona, že se lidé začnou udávat a nástroj jim poslouží k vyřizování sousedských sporů, se nenaplnila. Tmavý páchnoucí kouř z komína ale může silně narušit dobré sousedské vztahy. Ovšem ten, který pravidelně topí uhlím a dřevem v kotli, ví, že studený komín může při zatápění vydávat i tmavý kouř. Avšak po zahřátí, zhruba po půlhodině, jeho barva zesvětlí.