Seminář má dvě části, které na sebe navazují. První vede Petr Pražák, který do své lekce vnáší i trochu obecné teorie a zaměřuje se na prožívání a vnímání světa u dospívajících. „Rodiče, kteří přijdou, vede k tomu, aby si vzpomněli na svoji pubertu. Najednou tak zjistí, že ve věku svých dětí měli stejné problémy a potřeby, jako mají jejich potomci nyní," vysvětluje zástupkyně ředitelky Šance pro tebe Martina Šťastná.

Teorie i praxe

Ve druhé části se již účastníci oprostí od jakékoliv teorie a pod vedením Michala Zahradníka probírají témata, na kterém se všichni shodnout, že je zajímavé. Každý do něj může vnést své zkušenosti s řešením problémů, kterými může být i naprosto triviální věc pregnantně vyjádřená větou: „Můj syn/dcera se mnou nechce mluvit."

„Jakmile na něj budu tlačit, dotyčný se mnou mluvit prostě nebude. Ale pokud jsem schopná akceptovat, že teď se mnou bude mlčet a počkám si, tak to je nejlepší cesta. Je třeba respektovat fakt, že člověk dospívá a má tyto potřeby. Shodou okolností mám doma puberťáka, takže se snažím na něj netlačit, dávat mu prostor, ale také nastavovat pevné hranice," říká Martina Šťastná.

Komunikace, a nejenom s teenagerem, je jakási forma spolupráce. „Když mi něco vadí, co můj potomek dělá, tak to musí vědět. Když se třeba nebude připravovat do školy, tak z toho vyplynou restrikce, které mám jako matka právo požít, ale upozorním ho na to předem. Je to o vztahu a vzájemném respektu teď to máš takhle, já ti rozumím, ale potřebuji od tebe toto…" poznamenává zástupkyně ředitelky.

Za rok opět

Semináře se obecně těší velké oblibě a každý vypsaný termín je plně obsazený. V poradně už takový nával není. Šance pro tebe však pro příští rok plánuje vypsat tento projekt znovu.

„Věřím, že nás město opět podpoří. Chtěli bychom nově připravit setkání celé skupiny rodičů, jejich dětí v pubertě a lektorů, kteří s nimi pracují, kde se budou sdílet zkušenosti, pocity nebo myšlenky, co funguje, co pomáhá zvládat překážky a podobně," dodává Martina Šťastná.

Součástí stávajícího projektu je i internetová poradna, kde lze anonymně položit jakýkoliv dotaz.

LUKÁŠ VANÍČEK