Srážky budou průměrné, jen přechodné a ne na celém území republiky, takže v některých oblastech se srážkový deficit bude i nadále prohlubovat. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V první polovině září budou sice teploty s blížícím se podzimem klesat, ovšem stále budou panovat mírně nadprůměrné hodnoty pro toto roční období.

Ilustrační foto
Na jihu Moravy budou o víkendu opět tropy. Teploty se vyšplhají přes 30 stupňů

"Období od 20. srpna do 16. září jako celek zůstane teplotně nadprůměrné. Po velmi suchem období s podprůměrnými srážkami by se úhrny srážek v následujících týdnech měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru. Srážky se ovšem budou vyskytovat jen přechodně a budou na území republiky rozděleny nerovnoměrně, což znamená, že v některých oblastech se srážkový deficit bude i nadále prohlubovat," uvedli meteorologové.

Dny od 23. července do 19. srpna se podle ČHMÚ zapíšou jako období s nejvyššími teplotami v novodobé historii. "Důvodem je, že v každém ze čtyř týdnů po sobě byly naměřené nadprůměrné teploty," konstatovali meteorologové.

Sucho v ČR - Ilustrační foto.
Vyschla řeka, dochází voda ve studnách. Nejsušší obcí jsou Ivanovice na Hané