„Jsme si vědomi toho, že mají lékaři a sestry nevybrané dovolené a už jsou výrazně unaveni, což by v případě nucení do prázdninových směn znamenalo další výpovědi. Dohodli jsme se proto na utlumení provozu na lůžkové interně během prázdnin,“ popsala Matoušková.

Zaměstnanci si zatím budou vybírat dovolené. „Lékaři i všechny sestry budou rozděleni v rámci Chrudimské nemocnice, abychom je mohli hned stáhnout zpět, jakmile získáme lékaře. Veškerý personál byl ubezpečen, že jak Nemocnice Pardubického kraje, tak kraj počítají s Chrudimskou nemocnicí i nadále jako s nemocnicí akutní péče,“ uvedla náměstkyně.

Psali jsme již:

Lůžkové oddělení chrudimské interny se v případě úspěšného náboru lékařů a sester otevře opět v září.
Lůžkové oddělení znovu otevřeme v září, tvrdí nemocnice. Když sežene personál

V chrudimském informačním centru a na radnici mohou lidé od pondělí podepisovat petici, která na problémy v nemocnici upozorňuje. 

Za petiční výbor je pod ní podepsán místostarosta Chrudimi Petr Lichtenberg, který zároveň dopisem vyzval starosty měst a vesnic o podporu (celý dopis na konci článku).

Očekávají další omezení

„Další omezení se dají očekávat. Už teď některá oddělení plně nefungují a pacientům se zde nedostává dostatečné péče. Bývají odesíláni do Pardubic, odkud je vracejí, že k nim spádově nepatří,“ vysvětlil Lichtenberg důvody vzniku petice.

Ta už je od úterý připravena k podpisu i v lékárnách nebo zdravotnických zařízeních. Obdrželi ji i starostové obcí v územní působnosti Chrudimi.

Petice je připravena k podpisům v Informačním centru, v chrudimské nemocnici, v jednotlivých lékárnách, zdravotnických zařízeních a ordinacích. Byla zaslána i obcím v územní působnosti obce Chrudim.Petice je připravena k podpisům v Informačním centru, v chrudimské nemocnici, v jednotlivých lékárnách, zdravotnických zařízeních a ordinacích. Byla zaslána i obcím v územní působnosti obce Chrudim.Zdroj: archiv

Petice je připravena k podpisům v Informačním centru, v chrudimské nemocnici, v jednotlivých lékárnách, zdravotnických zařízeních a ordinacích. Byla zaslána i obcím v územní působnosti obce Chrudim.Petice je připravena k podpisům v Informačním centru, v chrudimské nemocnici, v jednotlivých lékárnách, zdravotnických zařízeních a ordinacích. Byla zaslána i obcím v územní působnosti obce Chrudim.Zdroj: archiv

„Je třeba si uvědomit, že naše nemocnice spádově slouží více než 100 tisícům občanů. Tato petice je jednou z nemnoha možností, jak upozornit na veliký problém a apelovat na zodpovědné osoby,“ upozornil Lichtenberg.

Náměstkyně Matoušková si nemyslí, že by petice něčemu pomohla. Naopak podle ní negativně ovlivní nové lékaře a sestry, kteří zvažují nástup do Chrudimské nemocnice.

Chrudimská nemocnice
Zdravotníci dostali mizerné odměny, na interně je personální krize

„Snahám o stabilizaci nemocnice rozhodně neprospívá politizace problému. Mezi veřejnost se šíří informace, které nejenom vyvolávají paniku a strach, ale ovlivňují i nábor zdravotníků. Sehnat lékaře ochotné nastoupit do takto vypjaté atmosféry se tak stává ještě složitější a vzniká začarovaný kruh,“ řekla Matoušková.

„Vím a věřím vám, že situace není lehká. Přesto si myslím a doufám, že úkolem petice je pomoci vám i kolegům dát konkrétně najevo podporu nemocnice,“ zareagoval na její slova starosta Rosic Zdeněk Volejník.

Zdravotníci jsou vyhořelí

Kritický stav na chrudimské interně je vyústěním covidové doby. Personál se při epidemii ocitl ve velkém pracovním i psychickém presu, kvůli neschopenkám a karanténám bylo prakticky nemožné zajistit směny. Odpočinek nebo pár dní dovolené se pro zdravotníky z interny staly nedosažitelné.

Ilustrační foto
Je to špatné. Na chrudimské interně chybí personál

„Co jsem slyšela, tak lékaři, kteří zůstávají na interně, chtějí sloužit pouze ambulance. Lidé jsou vyhořelí,“ poznamenala zdravotní sestra Lenka, která si nepřála zveřejnit celé jméno.

S nedostatkem personálu se dlouhodobě potýká i interna Svitavské nemocnice.

„Nové lékaře jsme sice přijali, ale tyto počty dorovnaly oznámené odchody. Důležité však je, že se situace dál nezhoršuje,“ sdělila Deníku v minulých týdnech mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Více o problémech svitavské interny ZDE

Sehnat lékaře na internu je velmi obtížné, nepomáhá ani slíbený třistatisícový náborový příspěvek a jiné benefity.

„Když nejsou a chybí i v okolních nemocnicích v dalších krajích, tak není kde brát,“ zdůraznila Matoušková s tím, že se přesto podařilo sehnat několik lékařů, kteří vypomohou. Nastoupí během prázdnin a v polovině července začne v Chrudimi působit i nový ředitel, který má za úkol nemocnici stabilizovat.

„Už v březnu jsem se divil, jak mohlo tolik lidí z interny podat výpověď. Trval jsem na tom, aby se s nimi komunikovalo tak, abychom znali důvody jejich výpovědi. Představenstvo slíbilo, že tyto pohovory bude dělat. Bedlivě sleduji dění v nemocnici a trvám na tom, aby péče nebyla omezována,“ poznamenal chrudimský starosta František Pilný.

Mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová uvedla, že už oslovili více než stovku lékařů.

Ilustrační foto
V Chrudimské nemocnici je nejvíce vytížená interna

„Inzerujeme v odborných časopisech, navštěvujeme veletrhy, komunikujeme na sociálních sítích a realizujeme řadu dalších náborových aktivit, včetně statisícových náborových příspěvků, jak se již v případě oborů s nedostatkem zdravotníků stalo v Česku zcela běžné. A zároveň kontraproduktivní, protože mnohdy astronomické částky vedou k náborové turistice,“ popsala Semrádová.

S nedostatkem personálu se dlouhodobě potýká i interna ve Svitavách. „Nové lékaře jsme sice přijali, ale tyto počty dorovnaly oznámené odchody. Důležité však je, že se situace dál nezhoršuje,“ sdělila Semrádová Deníku v minulých týdnech.

Chrudimská nemocnice poskytuje lůžkovou a ambulantní péči pro spádovou oblast okresu Chrudim pro zhruba 100 tisíc obyvatel.

Místostarosta Chrudimě Petr Lichtenberk vyzval starosty měst a vesnic o podporu petice:

Místostarosta Chrudimě Petr Lichtenberk vyzval starosty měst a vesnic o podporu petice.Místostarosta Chrudimě Petr Lichtenberk vyzval starosty měst a vesnic o podporu petice.Zdroj: Deník/Romana Netolická