Kádě s rybami mohou Chrudimáci nalézt před velkými obchodními domy, většínou jde o prodej ryb z chlumeckých sádek. Jako každoročně si své zákazníky našel rybář Jiří Pilař ze Slatiňan, který je vedoucím chrudimského sběrného dvora. Kapry za velmi příznivou cenu začal prodávat včera před obchodním centrem Kateřina a na Resslově náměstí. Ryb je dost, jejich váha se pohybuje od dvou do pěti kilogramů.

I obrovský kapr najde svého zákazníka. „Jsou lidé, kteří tvrdí, že takováto ryba má méně kostí. Což není pravda, protože má kostí stejně malý i velký kapr, ale proč ne," směje se Jiří Pilař. Pětikilový „chlapík" prý bahnem nepáchne, ale musíme počítat s tím, že je tučnější.

U Pilařů v Lukavici si už nedokážou představit Vánoce bez kapřího řízku. Většinou ho připravují z ryby, která váží kolem dvou a půl kilogramu.

Není třeba se dívat skrz prsty na někoho, komu kapří maso nevoní. Vánoční večeři mohou tvořit i jiné sladkovodní ryby. Jiří Pilař zájemcům ze svých sádek v Lukavici ochotně vyloví pstruha, štiku nebo amura.