Jednou z nejatraktivnějších a nejoblíbenějších lokalit je vodní nádrž Seč, která se však každoročně potýká s hrozbou sinic.

„Dosavadní odběry nám prokázaly velmi dobrou kvalitu vody. Zaznamenáváme nízké hodnoty sinic, voda je ke koupání vhodná," řekl Jaroslav Říha z Krajské hygienické stanice. Další odběry na Sečské přehradě jsou naplánovány na pondělí. „Nepředpokládáme, že by se kvalita nějak dramaticky změnila. K zhoršení obvykle dochází až na konci července, i když poslední roky se voda udržela v normálu až do konce srpna," dodal Říha.

NA SEČ NEJEN ZA 
KOUPÁNÍM

Lidé na Seči si tak mohou bez starostí o své zdraví vyzkoušet různé atrakce. „Největším lákadlem je půjčovna lodí a šlapadel, také možnost vyzkoušet wakeboarding je velmi atraktivní," říká manažer rekreace města Seč Jan Zikmunda a pokračuje „Nejvýznamnější změnou pro letošní rok je rozšíření turistické pěšiny. Nyní mohou lidé bez problémů projít od hráze až na špici naproti Ohebu. To se týká i cyklistů, vozíčkářů nebo maminek s kočárky. V kempu je jinak připraven program zahrnující loutkové divadlo, kreslíře, živou hudbu, hraní u táboráků a diskotéku. Zaměřujeme se na pravidelný program, aby byla připravena zábava pro každého, ať přijede kterýkoliv týden."

NA KONOPÁČI LÁKAJÍ NA PRŮZRAČNOU VODU

Velmi dobré podmínky pro koupání panují i v autokempu Konopáč v Heřmanově Městci. O momentální stav se podělil ředitel kempu Bohumil Starý: „Voda je podle rozborů vhodná ke koupání. Na pohled je navíc průzračná, je vidět až na dno a teplota se pohybuje okolo 22 stupňů." Na Konopáči může být pro mnohé lákadlo i fakt, že se zde nemačká hlava na hlavě. Koho nezajímá koupání, může využít tamní letní kino nebo připravené kulturní akce. Již tuto sobotu budou v kempu k vidění šermířské souboje. Novinkou je také točená zmrzlina: „Po deseti letech jí máme znovu v nabídce," láká návštěvníky na sladkou dobrotu Starý.

NIŽŠÍ POČTY LIDÍ, NEŽ SE DALO ČEKAT


Začátek prázdnin a odjezd lidí na dovolené se značně podepsal na návštěvnosti koupališť v chrudimském okresu. I přes slunečné počasí se však návštěvy pohybují v nižších počtech, než by se dalo čekat. Například koupaliště v Chrudimi v tropických třicítkách zaznamenalo až 1200 návštěvníků, v průměru jsou návštěvy ale o dost skromnější. „O prázdninách se ty návštěvy pohybují okolo 300 lidí. Ty počty se výrazně mění podle počasí, třeba v neděli jich přišlo jen 70," uvedla Jana Šilhánková, pokladní ze zdejšího koupaliště. V Chrudimi přitom mohou návštěvníci využít mnoha hřišť a vodních atrakcí v areálu koupaliště. Také voda je zde příjemně teplá a dosahuje teploty 24 až 26 stupňů Celsia.

Podobný nezájem ze strany lidí registruje i skutečské koupaliště (na snímku), v jehož areálu pro letošek proběhla rekonstrukce:

„Snažíme se areál koupaliště zvelebovat a vylepšovat. Před tuto sezónou jsme obnovili nátěry objektů koupaliště. Vymalovali šatny a sociálního zařízení. Vyčistili a vyrovnali zámkovou dlažbu v areálu a upravili vstup do ošetřovny. Nainstalovali jsme nové čerpadlo k filtru dětského bazénu, což umožní zlepšit parametry filtrace vody. V plánu je vybudování nového dětského hřiště a dlouho slibovaného hřiště na plážový volejbal," vyjmenoval změny Tomáš Kopecký z Městských sportovišť Skuteč.