Všem osloveným položíme stejnou otázku: Čím vašemu městu existence kraje prospívá a na co by se měl naopak více zaměřit? Odpovědi starostů a starostek regionu nyní nacházíte na tomto místě.

Dnes odpovídá starosta Luže Radek Zeman:

"V roce 2000 jsem byl aktivně účasten vzniku krajů a všichni jsme byli plni naděje a elánu, že máme"svůj kraj" a všechny takové metodické a koncepční věci se na něho přestěhují a záležitosti denně potřebné pro život se přestěhují na jednotlivé obce. No a po 12 letech je všechno jinak. Ale když už něco je, tak se má koukat, aby to k něčemu bylo.

Kraj nemůže být koncepčně a metodicky samostatný do té doby, než mu uvolní ruce stát. To znamená, přidat kraji peníze z vybraného koláče daní a dát mu mnohem větší pravomoci, které si pořád drží jednotlivá ministerstva. Na to si myslím, že se kraje musí soustředit a všichni hejtmani vést společný boj, aby to prolomili. Druhou věcí, je podle mě mezikrajská spolupráce. Některé kraje vznikly trochu násilnicky, což je třeba případ toho našeho. Je potřeba v některých záležitostech odhodit roušku patriotismu a říci si, že když bylo na území bývalého Východočeského kraje něco budováno pro potřeby, dnes, obyvatel tří krajů, je ekonomický nesmysl to budovat ve třech krajích duplicitně.

Prospěch z existence Pardubického kraje vidím paradoxně v jeho rozměrové malosti. Je podle mě tak malý, že rozhodování o věcech jako je systém zdravotní péče, veřejné dopravy, cestovního ruchu, středního školství a dotační politiky lze realizovat s velkou místní znalostí, což je vždycky nejlepší. Samozřejmě, že je k tomu vždy nutné mít vedení kraje, kterému jde vždy o kraj a jeho občany a ne o vlastní prospěch nebo rozhodování podle stranického rozkazu."