„Se starostou Alešem Jiroutkem jsme v uplynulých týdnech opakovaně jednali, protože zastavování autobusů na náměstí měla radnice jako důležité téma k řešení. Město má nový terminál pro autobusovou dopravu, ale zatím jsme se domluvili, že většině našich spojů umožníme nástup i výstup na náměstí, jak byli občané doposud zvyklí. Na terminál samozřejmě některé linky jezdit budou. Chceme v následujícím půlroce vyhodnocovat data a ohlasy od cestujících, abychom pak mohli s jízdními řády více hýbat dle toho, jak potřebujeme a samozřejmě s ohledem na názor radnice,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.


Nahrává se anketa ...

Psali jsme již:

Nový přestupní terminál zkrášlí prostor kolem železniční zastávky, ale uleví centru i od parkovacích aut.
Vyhozené peníze, kritizují čtenáři Deníku v anketě terminál v Heřmanově Městci

Podle kraje ale není možné, aby všechny autobusy trvale zastavovaly v Heřmanově Městci na náměstí i terminálu, protože by docházelo ke zpoždění spojů.

PŘIPRAVUJEME DALŠÍ INFORMACE A OHLASY MÍSTNÍCH

Podle starosty je zastávka na náměstí důležitá i proto, že zhruba 400 dětí z 800 žáků základní školy na náměstí dojíždí z okolních obcí. Současně tu jsou ordinace a radnice. Zatímco dnes jim autobus staví takřka před vraty školy, nově by to měli k autobusu 15 minut pěšky přes půlku města a několik ulic s dopravním provozem. Na terminál nadává i velká část místních

Poloha školy na náměstí přímo u stávajícího terminálu s vyznačením možných pěších cest k novému terminálu u vlakového nádraží (pro větší rozlišení rozklikněte obrázek):

Poloha školy na náměstí přímo u stávajícího terminálu s vyznačením možných pěších cest k novému terminálu u vlakového nádraží.Poloha školy na náměstí přímo u stávajícího terminálu s vyznačením možných pěších cest k novému terminálu u vlakového nádraží.Zdroj: mapy.cz

Terminál a náměstí jsou od sebe vzdáleny vzdušnou čarou zhruba 900 metrů. Pardubický kraj bude po vyhodnocení dat úzce spolupracovat s vedením města a pokusí se najít se všemi stranami kompromis, který neohrozí dopravní situaci a zároveň najde využití pro nový terminál. Situaci ve městě komplikuje fakt, že se v něm potkávají autobusové linky i z dalších krajů, nelze tedy v praxi reálně příliš posouvat časy odjezdu autobusů.

Stavba, kterou současné vedení města kritizuje

„Využití i výstavba terminálu samozřejmě bylo, je a bude v Heřmanově Městci velké téma k diskuzi. Jsem rád, že se nám podařilo vyjednat s Pardubickým krajem zkušební období, ze kterého budeme vyhodnocovat data a zároveň nedojde ke zhoršení dopravní obslužnosti pro naše děti a seniory. Tedy skupiny, které autobusovou dopravu využívají nejvíce,“ řekl starosta. Ten je kritikem nového terminálu, který se začal stavět za minulého vedení města. Lídři čtyř loňských volebních kandidátek v Heřmanově Městci se ale až na jednu výjimku shodli na tom, že výstavba terminálu byla i za cenu zadlužení dobrým krokem.

Řidiči čekají na uvolněné místo na parkovišti. Autobusy, pobíhající cestující. Tohle by měl změnit nový dopravní terminál.
Dopravní terminál v Heřmanově Městci schvalují tři lídři ze čtyř

Terminál v Heřmanově Městci bude předán zhotovitelem městu v květnu. Původní termín dokončení byl dle smlouvy o dílo v prosinci loňského roku, stavbu ale provázely komplikace. Projekt bude stát přes 120 milionů korun, zhruba polovinu zaplatí evropská dotace. Terminál s autobusovými zastávkami je zastřešený s uzavřenou a vytápěnou čekárnou, sociálním zázemím pro cestující, řidiče a městskou policii. Vznikla zde i nová parkovací místa a stojany na kola.

„Je to zbytná věc, která se nepovedla. Terminál má smysl v Pardubicích, Chrudimi, Hlinsku. U nás to jsou vyhozené peníze, jsme zadlužené město na několik let,“ řekl loni v prosinci Jiroutek.

Nové vedení města terminál, který začalo stavět minulé vedení města, kritizuje. Co si myslíte vy? Hlasujte v anketě na konci článku. Na obrázku jsou výsledky naší ankety před zářijovými komunálními volbami, v hlasování můžete pokračovat.

Výsledky čtenářské volební ankety k 8. září.Výsledky čtenářské volební ankety k 8. září.Zdroj: Deník