Řada potoků na Chrudimsku se proměnila v suché úvozy zasypané podzimním listím. Voda zmizela například z Okrouhlického potoka protékajícího Svídnicí. Do místního rybníka tak po většinu letoška nepřitekla ani kapka.

„Zahradili jsme odtok, takže rybník úplně nevyschl. Voda se ale odpařuje a hladina je proto minimálně metr pod obvyklým stavem,“ říká starosta obce Tomáš Melč. Do suchého koryta ústí i přepady septiků několika místních domů. Nyní chybí vodní proud, který by splašky naředil a odnesl pryč.

Bez vody jsou také potoky Babákovský, Včelákovský nebo potok Bystřička. „Prázdný je i rybník v Babákově, což samozřejmě netěší místní rybáře,“ podotýká včelákovský starosta Jan Pejcha. „Z potoků už docela vymizel život a sucho poškozuje i naše lesy. Oslabené stromy se nemohou při napadení škůdci bránit zasmolením a jsou tak ještě víc ničeny například kůrovcem,“ doplňuje Jan Pejcha.

Voda dál mizí i z přehradních nádrží. Třeba v Pastvinách ubylo za poslední týden zhruba 20 centimetrů. Podobně je na tom zpola prázdná Sečská přehrada, i v ní klesá denně hladina o několik dalších centimetrů.

Srážky vyhlížejí i provozovatelé sjezdovek. „Start sezóny by neměl být ohrožen. Vody je ale málo a možnosti našeho rezervoáru jsou omezené, takže asi nebudeme moci zasněžovat na plný výkon,“ připustil Miroslav Baier ze Sportareálu v Českých Petrovicích.

V Hlinsku jsou ale v klidu. „Vodu čerpáme z Chrudimky a nad námi je Hamerská přehrada. To, co z ní vytéká, mnohokrát převyšuje naše potřeby,“ vysvětluje Robert Vokáč z tamějšího ski klubu. 

Zřícenina hradu Lichnice.
Lichnice 2018: Žijeme v čase, který plyne den po dni a už ho nemůžeme vzít zpět