Toto ocenění patří dobrovolníkům, které může nominovat organizace i jednotlivci, aby tak vyjádřili vděk za nezištnou práci, kterou dobrovolník vykonává.

Cena Křesadlo se předává na mnoha místech republiky. Občanské sdružení Hestia je duchovním otcem myšlenky Křesadla, jehož předávání v Hlinsku zaštiťuje Dobrovolnické centrum pro region Hlinsko FOKUS Vysočina.

Sál Městského muzea v Hlinsku zaplnili diváci i nominovaní dobrovolníci, kterých letos oproti minulým ročníkům opět přibylo. Letos jich bylo navrhnuto deset.

„Jsem opravdu rád, že tomu tak je a že jsme za šest let nevyčerpali všechny dobrovolníky. Je to jasný doklad toho, že dobrovolnictví lze dělat v každé době, tedy i v té, kdy řada lidí řeší především existenční problémy a stará se hlavně o sebe," řekl Pavel Šotola, člen rady Pardubického kraje zodpovědný za sociální věci a neziskový sektor.

Zvláštní cena pro pomáhající seniory

První Křesadlo si odnesla Marcela Boháčová, která pomáhá v centru denních služeb Motýl. Druhé dostala Jitka Pešková za pomoc v hlineckém Centru Jana XXIII.

Tím však seznam oceněných nekončil. Porota se pro letošek rozhodla udělit ještě dvě zvláštní ceny města. Ty si převzaly Drahomíra Brychtová, jež pomáhá v místním domě seniorů Drachtinka a Helena Vašková z Klubu seniorů Hlinsko.

„Porota se dlouho rozmýšlela, ale nakonec jsme udělali toto rozhodnutí. Loňský rok byl totiž Evropským rokem aktivního stárnutí, a tak jsme udělili zvláštní cenu města za činnost seniorek," vysvětlila koordinátorka dobrovolníků Hana Chmelíková.

Před komisí, která z deseti dobrovolníků vybírala dva oceněné, stál nelehký úkol. Dobrovolnická činnost se nedá nijak kvantifikovat, aby bylo rozhodování jednodušší. Proto se většina oslovených porotců shodla na tom, že hlavní roli hrál především pocit.

„Nejde odpovědět, co rozhodovalo," připustila členka poroty Renata Plíšková. „Bylo to složité rozhodování, abychom třeba nikoho neurazili, protože všichni se snaží udělat toho co nejvíc. Porota se ale shodla a ti, co Křesadlo dostali, jej mají oprávněně," dodala porotkyně.

Štastní ocenění

„Křesadlo si dám k ostatním důležitým věcem, na které mám v pokoji vyhrazenou poličku, abych na něj hezky viděla. Nečekala jsem to, ale z Křesadla mám velikou radost," řekla oceněná Marcela Boháčová, která se dobrovolnické činnosti věnuje přes dva roky. „Ani nevím, co mě k tomu přivedlo, ale zatím jsem ani jednou neměla pocit, že bych s tím chtěla přestat," dodala šťastná držitelka Křesadla.

Jitka Pešková začala pomáhat v Centru Jana XXIII, když byla na mateřské dovolené. „Hledala jsem místo, kam bych mohla chodit s dětmi, abych s nimi neseděla jen na pískovišti. Když děti odrostly, zeptala jsem se, zda bych mohla pomáhat a v centru nadšeně souhlasili," vysvětlila dobrovolnice.

„Baví mě to i proto, že s sebou mohu brát své děti, které mi také začínají pomáhat. Třeba když vedu počítačový kurz pro seniory, chodí mezi nimi a vysvětlují jim, co a jak mají udělat," prozradila ještě Jitka Pešková.

Potřebný servis

Podle vedoucí hlineckého střediska FOKUSU Vysočina Michaely Růžičkové počet dobrovolníků nestagnuje. Hovoří pro to i čísla, když na desetitisícové město Hlinsko připadá šedesát dobrovolníků, které dobrovolnické centrum zaštiťuje.

„Myslím si, že i Křesadlo jako takové získává nějakou pověst. Je to důležitý signál, že to je pro město zajímavá věc," uvedla Michaela Růžičková.

Dobrovolnické centrum funguje tak, že eviduje dobrovolníky, kteří pak chodí do jednotlivých organizací podle svého výběru. V podstatě poskytuje pro zájemce o nezištnou činnost veškeré zázemí. „Výhodou je, že námi zaštítěný dobrovolník je pojištěný a má supervizi," vysvětlila Michaela Růžičková.

„Koordinátor si s nimi povídá, co by chtěli dělat. Někdy jsou jejich představy dost zkreslené. Po konzultaci se pak dobrovolník setká s kontaktní osobou v konkrétní organizaci," dodala vedoucí střediska dobrovolníků.

LUKÁŠ VANÍČEK