Pro osm týmů sborů dobrovolných hasičů a Českého červeného kříže je nachystaná spousta situací, se kterými se budou muset během dvou dnů vypořádat. Akce vychází ze cvičení Rescue Marathon, které letos slaví již své páté výročí, a které se uskuteční o tři týdny později v Kostelci u Heřmanova Městce.

Rescue Marathon Kids edition je akce, na které si všichni zúčastnění (ať už organizátoři, zasahující nebo figuranti) sáhnou na pomyslné dno psychických i fyzických možností (dno je samozřejmě, vzhledem k věku účastníků, nastaveno o něco výše než u dospělé verze).

Boj do půlnoci

Stejně jako jejich dospělí kolegové, budou mladí záchranáři muset spolupracovat s ostatními týmy při řešení hromadných neštěstí, a také jistě potkají spoustu nových situací.

Akce začne v dnes v 19.00 hodin zahájením a už o pár hodin později bude vyhlášen první poplach. Zasahující se budou muset vypořádat s větším množstvím zraněných in-line bruslařů, které srazí osobní automobil.

Vzhledem k věku účastníků zásah skončí již před půlnocí a účastníci se odeberou na kutě.

Následující den v devět hodin dopoledne vyrazí všechny týmy na zhruba osm kilometrů dlouhou trasu, která povede i přes hladinu Sečské přehrady. Soutěžící zde budou řešit celkem osm různých situací, a to například o ošetřování tonoucího, popáleného, tržných ran a mnoha dalších poranění, se kterými se člověk může setkat v běžném životě.

Aby děti věděly správný směr a na každé ze stanovišť se dostaly rychle a v daném časovém limitu, každý tým dostane mapu a GPS navigaci. Všechny skupinky doprovodí jeden dospělý, který zajistí, aby mladí účastníci nezabloudili. Pokud nenastanou žádné komplikace, ve tři hodiny odpoledne maraton skončí a všichni účastníci se přepraví zpět na základnu.

V sobotu konec

Po návratu bude následovat překvapení, ze kterého si všichni účastníci odnesou nějakou malou odměnu za svoji snahu. Po večeři se uskuteční zhodnocení celé akce a týmy se rozjedou do svých domovů.

Celkem se dětské verze Rescue Marathonu zúčastní zhruba 120 osob, z toho 40 zdravotníků, 8 doprovodů, 40 figurantů, 8 hodnotících a organizátorů.

Za tři týdny začne v Kostelci u Heřmanova Městce „ostrá" verze Rescue marathonu, které se letos zúčastní patnáct sborů dobrovolných hasičů a zdravotnických týmů Českého a Slovenského červeného kříže. Loni týmy likvidovaly následky povodní. Letos se potrápí při řešení hromadných střetů při fotbalovém utkání a s následky hromadného neštěstí. (lv, ic)