Projekt Chrudimské besedy a výtvarnice Kamily Skopové už se začíná na webových stránkách www.kuchtanek.cz hezky rozjíždět. První odvážlivci se rozhodli zapojit do soutěže o nejlepší krajové recepty z Chrudimska, které vyjdou na konci roku v nové kuchařské knize.

Za vyzkoušení stojí například zelánky. Na kynuté těsto je třeba 50 dkg polohrubé mouky, asi 8 dkg rozehřátého másla nebo sádla, špetka soli, malá hrstka cukru, 1 žloutek a podle potřeby vlažné mléko. Připravíme si těsto, necháme ho vykynout a naplníme zelnou nádivkou. Tu připravíme z nakrouhaného, trošku osoleného zelí, které dusíme na másle pod pokličkou tak dlouho, dokud se nevypaří všechna voda. Pak podle chuti osladíme a trochu opepříme.

Zkuste si tuto dobrotu upéct třeba hned o víkendu a zalistujte si doma starými recepty po mamince a babičce. Nenechávejte si ho pro sebe, byla by škoda se o toto „rodinné stříbro" nepodělit!

(ron)