Památková rezervace Betlém získala prvenství v soutěži Kudy z nudy, jejímž vyhlašovatelem je agentura CzechTourism, provozovatel portálu s tuzemskými turistickými nabídkami. V anketě oblíbených turistických cílů v Pardubickém kraji zvítězila se 666 hlasy.

Do letošního hlasování se zapojilo 20 tisíc lidí, kteří mezi 227 nominovaných aktivit rozdělili téměř 75 tisíc hlasů. Absolutním vítězem čtvrtého ročníku soutěže se stal zámek Lednice s nádherným krajinářským parkem v Lednicko-valtickém areálu, který je zařazen na Seznamu světového dědictví UNESCO.

V kategorii východočeských turistických cílů zvítězil hlinecký Betlém velmi těsně o devět hlasů předčil zámek v Litomyšli. Chrudimský okres měl v soutěži i další želízka, třeba Muzeum starokladrubského koně ve Slatiňanech, které se umístilo s 582 hlasy na třetí příčce východočeského žebříčku pořadí. Třetím zástupcem Chrudimska je Geopark Železné hory, který obsadil díky 375 hlasům čtvrté místo. Turistické zajímavosti z našeho okresu ve své kategorii „převálcovaly" hrad Svojanov, tvrz Orlice u Letohradu, Kramářovu chatu na Suchém vrchu a další výletní místa.

Z prvenství vládne v Hlinsku radost. „Velmi nás to potěšilo, jsme rádi, že se Betlém takto krásně umístil. Potvrzuje to skutečnost, že tato památková zóna má po revitalizaci co nabídnout," řekla včera vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. Návštěvnost v poslední době zvýšila nedávno otevřená stálá expozice masopustních obchůzek na Hlinecku, která je zapsána do seznamu světového nehmotného dědictví UNESCO. Masky této expozici věnovaly obecní úřady z Hamrů, Studnice, Vortové a SDH Blatno.