Hlinsko – Městské muzeum a galerie Hlinsko v Čechách pořádá o letních prázdninách Merkuriádu v muzeu. Expozice připomíná 95.výročí vzniku známé české stavebnice.

Výstavní místnost hlineckého muzea brázdí model historického vlaku v čele s parní lokomotivou Mikádo, u stolků se rodí zajímavé modely ze stavebnice Merkur, po koberci se prohánějí malé traktory na klíček a děti se snaží zjistit, proč plechová beruška nespadne ze stolu. „Výrobce Merkuru věnoval dětskému Radiu Kulíšek několik kilogramů tradiční české stavebnice. Později přibylo ke stavebnici ještě modelové kolejiště, prototyp koloběžky a dětská kolečka s lopatkami. Děti i dospělí si tak díky našim přátelům z Krkonoš mohou až do 30.srpna vyzkoušet svoji šikovnost a fantazii. Staví se bez návodu a ke slovu přichází vlastní fantazie," přibližuje expozici ředitelka Městského muzea a galerie Hlinsko v Čechách Jana Vašková.

Baví se také fandové modelové železnice a plechových hraček. Zatímco někteří šroubují, jiní se na chvíli stávají strojvůdci. Parní lokomotiva pravidelně oddechuje a chvílemi zahouká." Ti dříve narození zavzpomínají na dětská léta, kdy si s takovým vláčkem hráli. Jako bonus doplňují Kulíškovu hernu modely v současnosti jediného výrobce plechových hraček v Evropě, který sídlí v Česku. Mysleli jsme, že exponáty budou ve vitríně, jak to v muzeích bývá. Je úžasné, že si návštěvníci mohou traktor, autíčko nebo berušku natočit na klíček a pouští si je přímo v sále muzea,"doplňuje Jana Vašková.

Kulíškova herna je program mladých redaktorů z Krkonoš, se kterým se setkáte na dětských akcích nebo veletrzích hraček a cestovního ruchu. Vzniká ve spolupráci s Muzeem stavebnice Merkur Police nad Metují, Muzeem výroby dřevěných hraček Detoa Jiřetín pod Bukovou, Železničním muzeem výtopna Jaroměř a Parkem miniatur památek Dolního Slezska Kowary.

Merkuriáda potrvá do konce srpna. Otevřena je denně kromě pondělí v době od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Jana Tauchmanová