Kvůli  zřícení stropu v jedné z místností muselo Domov pro osoby s chronickým duševním onemocněním na hradě Rychmburku opustit osmnáct klientů. Prosincová havárie se však projevila i po personální stránce – muselo dojít ke snížení počtu zaměstnanců.

Propouštění vzbudilo velkou nevoli a vzápětí vznikla stížnost putující k rukám krajského hejtmana Radko Martínka. V dopise, který má redakce Chrudimského deníku k dispozici, si dnes již bývalí pracovníci stěžují na vedení domova a jeho přístup k lidem, z nichž mnozí utrpěli výpovědí z pracovního poměru psychický šok. 

Hejtman Radko Martínek zaslal na stížnost odpověď, ve které se nejprve zmiňuje o tom, že snížení počtu zaměstnanců má jediný důvod, a to z organizační změnu způsobenou havárií a následným odchodem osmnácti klientů.

Pokračuje ve svém dopise informací, že k úplné rekonstrukci  hradní střechy objektu a odstranění havarijního stavu může dojít ve výhledu dvou až tří let.

„Chápu, že snížení stavu zaměstnanců je bolestivé, ale v této chvíli je bohužel nezbytné. Výběr zaměstnanců, kterým byl ukončen pracovní poměr, je plně v kompetenci ředitelky organizace. Pro rozhodování pro setrvání v pracovním poměru bylo zohledněno především funkční zařazení pracovníků pro zachování nutného provozu zařízení.

Ředitelka organizace o výběru zaměstnanců rozhodovala společně s vedoucími úseků,“ napsal hejtman ve své odpovědi na stížnost z Rychmburku. Zmínil se i o místním šetření, které mělo za cíl prověřit informace podané bývalými zaměstnanci.  Radko Martínek je ujistil, že se bude dál krajský úřad stížností zabývat, protože jde o velmi závažnou věc.