Hasiči od rána vyprošťovali zejména autobusy a kamiony. „Například u České Třebové byla silnice I/14 neprůjezdná, uvízly zde čtyři kamiony. Dále jsme tahali kamion u Vysokého Mýta a také na silnici mezi Letohradem a Šedivcem. U Pustiny hasiči vyprošťovali autobus a v Hartinkově zůstal autobus uvězněn zadními koly v příkopu. Hasiči ho společně s místním traktoristou vytáhli. Další nákladní auto zapadlo u Starých Jesenčan,“ uvedla mluvčí profesionálních hasičů Vendula Horáková.

I policisté počítali své výjezdy do desítek. Ve Volči u Pardubic kamion po smyku zničil lampu veřejného osvětlení, dopravní značku a skončil v plotě. „Kamiony stály v řadě kopců, které nemohly vyjet. Například v Kočí u Chrudimi, v Březové nad Svitavou, na Františkách u Borové nebo v Hřebečském kopci,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Jeden trolejbus uvízl dokonce v Pardubicích.

Nemilá událost, která ochromila i železniční dopravu, se stala na přejezdu v Pohřebačce na frekventované trati mezi Hradcem a Pardubicemi. „Kamion uvízl na přejezdu kvůli závadě, doprava na trati proto byla zastavena. Provoz byl ale obnoven už po deseti minutách, kdy se kamionu podařilo přejezd opustit,“ uvedla policejní mluvčí Vilímková.

Problémy se kvůli namrzajícím trakcím ale nevyhnuly ani vlakové dopravě, mnohé spoje měly několikahodinová zpoždění. Některé vlaky dokonce ani nevyjely.

Navzdory velmi rizikovým podmínkám, kdy hustému nočnímu sněžení předcházel mrznoucí déšť, však silničáři svou práci zvládali. Dopoledne byly všechny hlavní tahy, a to i „dvojky“ a část trojek, zpluhované a posolené.

Dopravní koplikace v důsledku silného sněžení. Náchod zablokovali kamiony.
Zima udeřila plnou silou, kluzké silnice blokovaly kamiony