„V trávě i na zemi mezi stromy se válely různé svršky a jiné textilie a rovněž papírové kartony, plastové obaly a různý další odpad. Byla z toho nakonec hromada o váze asi 120 kilogramů," odhadoval Pavel Král.

Okolí Teska a lesíku v jeho blízkosti ve směru k železniční trati ale neláká k procházkám ani po včerejším úklidu. Pracovníci Technických služeb tu totiž část nepořádku zřejmě přehlédli a nikomu by se asi nechtělo brouzdat ani plochami, porostlými místy až metrovou trávou, jež „zdobí" hlavně volný prostor mezi lesíkem a obchodním domem.

Samotný smrkový lesík, vysazený kdysi proto, aby odstínil hlučný provoz na železniční trati od zabydlujícího se sídliště U Stadionu, se postupem let změnil v jednu velkou veřejnou toaletu. Pro lidi i pro psy. A tak není divu, že se tu daří různým houbám, hlavně bedlám a žampionům, jimž obvykle svědčí řádně vyhnojené louky nebo zvířaty navštěvované plácky u lesních krmelců. Sběr hub ve zdejším prostředí by ale byl jen volbou pro otrlé.

„V lesíku dřív často pobývala jedna ze známých chrudimských bezdomovkyň. Párkrát jsme ji přistihli, jak tu dělá nepořádek a pak si musela pod naším dohledem věci po sobě uklidit. Teď se ale podle nalezených věcí zdá, že lesík využívají spíše jiní lidé, protože mezi nepořádkem ubylo typicky ženských věcí," říká zastupující vrchní strážník Lukáš Dvořák. Ten slíbil, že hlídky městské policie se budou prostoru věnovat častěji.