Co je teď v Pardubickém kraji levné jídlo? Je to například oběd v restauraci v ceně okolo sta korun.

V samotném krajském městě najdeme velké množství dobře fungujících restaurací, ale pochutnat si na obědě za pouhou stovku už je takřka nemožné. K téhle metě se ale blíží například Sport bar Zelená žába v Hronovické ulici v centru města. „Do Zelené žáby chodíme, když spěcháme a chceme se dobře najíst,“ říká Anna Nováková z Pardubic. Podobně ostatně hovoří i Martina Vodičková z Vysokého Mýta. „U Zelené žáby? Neskutečně výborné jídlo a za skvělé ceny,“ říká jednoznačně. V nabídce hlavních jídel zde v menu najdeme třeba pečené králičí stehno s bramborovými špalíčky za 126 korun nebo vídeňskou hovězí roštěnou s hranolky za 122 korun. Ještě o pětikorunu levněji tady bylo možné pořídit třeba rizoto s drůbežím masem a sýrem nebo vepřová játra na slanině se stejnou přílohou. A třeba za gulášovou polévku vám tady naúčtují lidových 28 korun.

Milan Rambousek
Pravý pardubický Porter v Ostravě nikdy neuvaří, říká sládek Milan Rambousek

V dostupném cenovém rozpětí se nachází i nabídka denního menu v pardubickém fast foodu Karlovina. „Super chutné jídlo za super ceny,“ míní například Libuše Fidlerová. Pohled do menu jídelny její slova potvrzuje. Čtyři kusy kynutých knedlíků plněných jahodami a přelitých šlehaným tvarohem tu pořídíte za 106 korun. Na stejnou částku tu vyjde i kuřecí steak se zeleninovou oblohou.

Petr Drahoš ze Slatiňan má další zajímavý tip. „Úplně nej je bistro jídelna Čejka v Pardubicích. Najdeme ji na třídě 17. listopadu u podjezdu naproti Jednotě,“ prozrazuje Drahoš. V tomto bistru na jedné z nejrušnějších pardubických ulic lze skutečně najít i jídla bez přílohy pod magickou hranicí sta korun. Kuřecí špíz se slaninou, cibulí a česnekovým dipem je tu možné pořídit už za 99 korun. Obědové menu složené z hovězího vývaru a smaženého vepřového řízku s bramborovým salátem tady dostanete za 145 korun.

Levný oběd? Třeba kynuté knedlíky

Také v Chrudimi si lidé stále mohou vybrat z řady restaurací, i když jich tu v posledních měsících kvůli ekonomickým obtížím či chybějícímu personálu hned několik nadobro stáhlo roletu.

Kam se tedy v samotném městě nebo na Chrudimsko vydat? „Vyzkoušeli jsme už snad všechny restaurace ve městě a za nás úplně jsou nejlepší meníčka u Guláška. Řekla bych, že je to poctivá česká kuchyně, vždy nám tam chutnalo,“ popisuje své zkušenosti zákaznice Kristýna Průšová. V poledním menu restaurace U Guláška najdeme polévky od 30 korun a například za vepřový steak se sázeným vejcem a hranolky tady v poledne utratíte 145 korun. „Nehrajeme si na žádnou super restauraci, jsme prostě tradiční pivnice s kuchyní,“ mírní veškerou chválu majitel podniku Rostislav Těšík.

Nečekaný objev pravěkého osídlení v Chrudimi
10 let trablů s Bohemií. Není hotel ani parkoviště. A ani ta mikve není mikve

Vcelku oblíbená je také hospoda U Svatého Huberta v Hlinsku, která těží i ze své polohy v centru městské památkové rezervace Betlém. Za přijatelných 139 korun tady nabízejí v poledním menu například vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem nebo uzenou kýtu s čočkou na kyselo, pečenou cibulkou a okurkou. Těstoviny Bolognese sypané strouhaným sýrem tu lze pořídit ještě o desetikorunu levněji.

Nejznámější restaurací ve Slatiňanech zůstává oblíbený motorest Bonet, který se nachází při hlavní silnici I/37 spojující například Chrudim se Žďárem nad Sázavou. Podnik zůstává v přízni řidičů i po nedávném otevření obchvatu města. V Bonetu razí dlouhodobě filozofii chutných jídel v přiměřeně velkých porcích a za rozumné ceny. „Aby si k nám našli cestu všichni: Rodiny s dětmi stejně jako studenti, dělníci nebo senioři,“ vysvětluje spolumajitelka podniku Bohdana Niklová. Cenově nejdostupnější položkou v menu slatiňanského podniku jsou teď kynuté knedlíky se sladkou náplní za 140 korun.

Perla i Uno

Populární a hojně navštěvované restaurace bez předražených jídel najdeme také v okrese Ústí nad Orlicí. K levným podnikům tady lze bez váhání přiřadit jídelnu Perla na ulici 17. listopadu. Mezi tamější cenové hity patří polední menu za 99 korun zahrnující například frankfurtskou, bramborovou nebo hrachovou polévku včetně druhého jídla. To může mít podobu vepřových jater na slanině s dušenou rýží, smaženého rybího filé s bramborovou kaší a zeleninovým salátem, nebo třeba zapečených brambor se špenátem a mletým masem.

Výcvik v klecovém polygonu
Dětský nářek, volání o pomoc, tma a kouř. Hasičům bylo v klecovém polygonu horko

V Indické a nepálské restauraci v ulici Mistra Jana Kociana si zase můžete objednat rybí kari za 121 korun.Cenově dostupnou nabídku pro své hosty připravuje i restaurace zdejšího hotelu Uno na ulici T. G. Masaryka. V jejím denním menu najdeme třeba bramborové knedlíky plněné uzeným masem za 136 korun. Stejnou částku tady zaplatíte za vepřovou pečeni s červeným zelím a špekovými knedlíky, nebo za zeleninové lečo s vejci, případně i za vařené hovězí maso s rajskou omáčkou a těstovinami.

Polévka za dvacku

Po chvíli hledání najdeme levnější jídla i v některých restauracích na Svitavsku. V samotných Svitavách zřejmě neuděláme chybu při návštěvě restaurace Sklípek na Komenského náměstí. Samotnou polévku tady dostanete už za dvacku. Může to být třeba boršč, frankfurtská polévka s párkem, houbová kulajda, nebo i slovenská zelná polévka s klobásou. Za hlavní jídla ve Sklípku často zaplatíte něco mezi 115 až 119 korunami. V tomto cenovém rozpětí najdete například populární čevapčiči s vařenými bramborami, hořčicí a tatarkou, nebo vepřové nudličky s červenými fazolemi a rýží. „Mně tahle nabídka naprosto vyhovuje,“ svěřil se Deníku jeden z občasných hostů.

Vizualizace větrné elektrárny
Vrtule za okny? Lidé v Jarošově bojují proti elektrárnám u Toulovcových maštalí

Mezi restaurace s nabídkou levnějších jídel můžeme zahrnout i podnik Rettigovka v Mařákově ulici v Litomyšli. Tento týden tady nabízejí za 125 korun například kuře s brokolicí, mandlemi a rýží a na stejné peníze přijde i smažený sýr s hranolky a dipem. Za polévky si tady účtují 30 korun.

Restaurací s hlavními jídly pod 150 Kč se jistě najde v Pardubickém kraji víc. Lidé ale nesázejí pouze na návštěvu důvěrně známých podniků, ale mnohdy chtějí vyzkoušet i něco nového. Nebo jim nic jiného nezbývá.

„Tak třeba můj oblíbený hostinec Hlučál v Pusté Rybné je momentálně zavřený, protože pod novým majitelem prochází rekonstrukcí. Takže přemýšlím, že vyzkouším Krušovickou restauraci ve Svratce, protože má na internetu docela hodně kladných recenzí. Navíc tam často připravují zvěřinu, například kančí, jelení a daňčí maso,“ svěřuje se Vít Dosoudil, který teď přebývá na chalupě v nedalekých Březinách.