Hromada dříví

„Pokácet vzrostlý strom znamená pro majitele hromadu dříví na topení. Motorové pily jsou levné, má je každý. Dalším důvodem je mediální strašák někde spadne haluz a už je tam televizní štáb. Dřív přece také padaly větve a v lese stromy. Teď jsou lidé hned vyděšení a rozhodnou o razantním řešení," říká krounský starosta Ondra. S obavami hledí na místní zahrady, které „zdobí" túje a ostře střižené trávníky. „Mám pocit, že se česká vesnice mění do sterilní podoby typické pro Německo a Rakousko, kde je nejvyšší dřevinou stromkový rybíz," dodává s černým humorem. Obec se proto snaží vysazovat původní dřeviny, převážně ovocné stromy, podél svých cest.

Vyhláška o kácení stromů na soukromých pozemcích platí necelý rok. Lidé již nepotřebují posvěcení úřadů. Dochází tak k častějšímu kácení, někdy ovšem i takových stromů, na jejichž odstranění by ještě před rokem povolení nedostali. Odborníci proto volají po změnách.

„Podle našich informací je četnost kácení stromů vyšší než v minulých letech. Kácí se i stromy, které by úřady dříve pokácet nedovolily," potvrdil Vratislav Vozník, tiskový mluvčí ekologického sdružení Arnika.

Laik to neposoudí

„Některé stromy mají vyšší estetické a ekologické funkce, než laik dokáže ocenit, takže by o jeho pokácení měli skutečně rozhodovat odborníci," zdůraznil Vozník.

„Opakovaně už jsme ministerstvo životního prostředí oslovili, co by se mělo v zákoně změnit a zpřísnit. Rádi bychom, aby v zákoně byly uvedeny konkrétní specifikace toho, jaké stromy se již nemohou kácet bez povolení. Nejsme proti tomu, aby si zahrádkář mohl na vlastním pozemku pokácet ovocný strom. Ale nesouhlasíme s tím, aby se kácely stromy, které zastávají vyšší estetickou a ekologickou funkci. Například dřevina, která ve 130 centimetrech své výšky má obvod kmene větší než 60 centimetrů, již stojí za odborné posouzení," konstatoval Vozník.

Něco je špatně

Nejen krounský Pavel Ondra, ale i další starostové obcí na Chrudimsku pozorují, že je něco špatně. „Ono to bylo takové zvláštní, když musel člověk žádat o likvidaci dřeviny, která mu patří sázel ji jeho předek. Úřadu sice ubyla práce s vydáváním povolení, ale teď je to volné až příliš někdo koupí pozemek a může si tam vykácet, co chce. Chtělo by to najít cestu někde uprostřed s tím, že by se o povolení žádalo třeba od určitého průměru kmene stromu," míní starosta Proseče Jan Macháček.(ron)