Klára z Pardubic je maminka tří dětí. Děti vychovává sama. Zaměstnána byla na dohodu o provedení práce. Kvůli uzavření škol zůstala s malými dětmi doma. Ze dne na den tak přišla o práci. Z vypjaté situace jí v první fázi pomohl psycholog z krizové linky. „Došlo mi, že moje děti možná nebudou mít co jíst. Cítila jsem, že jsem těsně před totálním vyhořením, tak jsem zvedla telefon a vytočila to číslo,“ vyprávěla, co ji přimělo vytočit krizovou linku.

Už během první jarní pandemické vlny spustil Pardubický kraj krizovou linku pomoci. „Tehdy nám volalo až padesát lidí týdně,“ řekl Deníku ředitel pardubické Poradny pro rodinu Roman Miletín. Lidé tehdy nejčastěji volali kvůli všudypřítomnému strachu z nemoci. V letních měsících se pandemická situace zlepšila a život se na chvíli vrátil do normálu.

Lidé o prázdninách přestali pomoc vyhledávat a kraj tak provoz linek přerušil. „S přibývajícími problémy občanů jsme linku tento týden znovu spustili,“ vysvětlil vedoucí sociální péče Pavel Šotola.

Po roce života s koronavirem je nejčastějším problémem občanů izolace, nejistý způsob obživy, rezignace na zdravotní prevenci a také přerušení školní docházky. „Situace je dnes jiná. Lidé prochází velkými úzkostmi. Nevěří, že by se situace někdy mohla zlepšit,“ popsal situaci ředitel poradny Roman Miletín.

Každý, kdo se rozhodne využít krizové linky pomoci zůstává v anonymitě. Podle Romana Miletína se volající osoba v prvním kontaktu nemusí vůbec představovat. Pokud potřebuje další péči, odkáže ji psycholog na lince na další pomoc. „Zachováváme mlčenlivost a respektujeme anonymitu klienta,“ řekl.

To potvrzuje také maminka Klára. Ta se po telefonátu s psychologem obrátila na materiální pomoc z potravinového skladu Oblastní charty v Pardubicích.

Jaký bude zájem o krizovou linku na jaře tohoto roku psychologové zatím nedokáží odhadnout.Apelují ale na péči o duševní zdraví. „Rád bych doporučil lidem nedusit své pocity v sobě, ale mluvit o nich. Někdy je po ruce někdo blízký, dá se zavolat kamarádům, ale někdy je už dobré se poradit s odborníkem. Proto tu jsme my, s naším rodinným a partnerským poradenstvím,“ vyzval ředitel poradny Roman Miletín.

Krizové linky Poradny pro rodinu Pardubického kraje:

region Pardubice 603 273 948

region Chrudim 601 344 852

region Svitavy 606 051 590

region Ústí nad Orlicí 733 522 278

Linky slouží jako psychologická pomoc občanům, kteří řeší psychické a vztahové problémy v souvislosti s pandemií covid-19. Pomoc poskytují každý den od 8 do 12 hodin.