V seznamu Českého zahrádkářského svazu figurují na Chrudimsku moštárny v Chroustovicích, Nasavrkách, Holetíně, Heřmanově Městci a v Krouně. Ceny hotových moštů se v těchto provozovnách pohybují od dvou do šesti korun za litr, přičemž například členové základní zahrádkářské organizace v Krouně mají ve „své“ provozovně nárok ještě na padesátiprocentní slevu.

Ovoce určené pro moštování musí být čisté, bez listí a hniloby. Většina moštáren také předpokládá, že zákazník si dodá vlastní nádoby, ve kterých si vyrobený mošt odveze domů.

Nejčastěji se moštují jablka, ale lahodnou čerstvou šťávu lze vylisovat třeba i z hrušek. S těmito podzimními plody ale nepochodíte všude. Například v moštárně umístěné v domku zahrádkářů v jižní části Heřmanova Městce hrušky k moštování nepřijímají. „S tvrdými plody problém nebyl, ale lidé zpravidla přiváželi velmi měkké hrušky, jejichž jemné a lepkavé zbytky ucpávaly filtrační plátno. To se pak muselo neustále čistit, takže takovéto moštování bylo pracné a velmi pomalé,“ vysvětluje Josef Chvojka, který má provoz tamější moštárny na starosti.

Zákazníci by si měli do moštáren předem zavolat i proto, aby si vyjasnili postup při likvidaci vylisované sušiny. Například zmíněná heřmanoměstecká moštárna má dohodu s myslivci, kteří si zpravidla sušinu odeberou a následně ji předkládají lesní zvěři. „To ale neplatí úplně vždy, takže zákazník se musí připravit na tu variantu, že si vylisované zbytky bude muset odvézt,“ dodal Josef Chvojka.