Mladou řidičku Terezu Švadlenkovou ze Slatiňan stavěl v sobotu za deště v jejím voze mezi Pardubicemi a Chrudimí rázně gestikulující muž. Když žena i s dvouapůlletým dítětem na sedačce spolujezdce zastavila, muž přistoupil k autu právě z této strany a žena stáhla okénko. V dalších vteřinách přišla o osm set korun.

„Do celého okna se narval chlap tmavé pleti ověšený zlatem, hovořící neidentifikovatelnou řeči, s vizitkou v ruce, kde bylo napsáno 'Ahmed Mustafa Director', a rázně po mně chtěl všechny peníze a cigarety. Neviděla jsem nůž nebo jinou zbraň, jenže ten chlap měl obličej sotva pár centimetrů od tváře mé dcerky a já jsem ve strachu o její život nechtěla nic riskovat. Odevzdala jsem mu tedy všechnu hotovost, co jsem měla a odjela," říká Tereza Švadlenková.

Byla jsem vyděšená, ale pak jsem přes číslo 158 událost ohlásila na policii. Tam mě pochválili, že jsem se v závěru situace zachovala správně, když jsem muži nekladla odpor. Policie mě ale také poučila, jak musí její příslušníci povinně vypadat, když jsou ve službě, a že jinak nemám zastavovat," připouští žena, která si zpětně uvědomuje, že chybovala.

Bez uniformy

„Ten muž byl v civilu. Stál u černého auta na krajnici a mával jakousi průkazkou. Teď vím, že jsem neměla zastavovat, ale tehdy mě napadlo, že jsem možná překročila povolenou rychlost, a protože vím, že tu policisté využívají i neoznačené vozy. Zazmatkovala jsem," přiznává žena.

„Někoho teď možná napadne, že při poukazování na mužovu snědost i na jím uváděné jméno Ahmed Mustafa chci jiné strašit dnes všude propíranými uprchlíky. Tak to ale není. Nikdy jsem proti nim nevystupovala, takže o to víc mě teď celá událost zaskočila. Samozřejmě nevím, odkud ten muž byl, ale o Roma nešlo. Podle vzhledu bych si opravdu tipla na někoho z Blízkého či Středního východu," dodala žena.

Policejní mluvčí Jiří Tesař včera Deníku potvrdil, že na policii v Pardubicích mají o ohlášené události záznam. „Policisté následně prověřili i ženou označené místo, ale nikoho podezřelého zde nezastihli," dodal Jiří Tesař.