Na májce je připevněna cedule s textem, který úvodem přiznává, že májka není střežena, takže není problém ji srazit k zemi. „Pokud ji někdo pokácí, nebude z toho mít nic kromě pocitu, že zkazí radost studentům, kteří s tím mají práci,“ pokračuje text. A následuje vpravdě psychologický tah: „Raději se u májky vyfoťte s pilou v ruce a fotku pošlete na kultura@skutec.cz a my vás odměníme za to, že jste ji mohli pokácet, ale neudělali jste to.“

Ještě ve středu dopoledne byla májka na svém místě. Možná cedule na jejím kmeni splnila svůj účel. „Uvidíme, byli bychom samozřejmě rádi. V minulých letech nikdy nepřestála víkend, vždycky ji někdo pokácel. Nepomohly různé zábrany včetně obestavění auty,“ vzpomíná vedoucí skutečského odboru školství a kultury Lenka Frídlová.

Májka ve Skutči vydržela jen sedm hodin.
Muž pokácel májku, ale ta spadla na auto. Škoda je značná

Vloni se plánovaná „legrace“ nepovedla místnímu muži, který o svátku čarodějnic májku večer podřízl, ale ta spadla na parkující osobní vůz. Pachatele místní strážníci na místě nezastihli, ale nakonec se jim podařilo zjistit jeho jméno. Škoda dosáhla pětadvaceti tisíc korun.

V Chrudimi se také v minulosti májka poroučela k zemi, ale tam mají vandalové ztíženou situaci. Máj stojí přímo na náměstí pod okny městské policie.

Poražená májka. Ilustrační foto.
Májku ve Skutči opět podřízli!