„Asi málokdo může říci, že jej opatření během epidemie koronaviru na jaře i nyní na podzim negativně neovlivnila. Pro knižní trh to platí také,“ konstatoval Martin Leschinger z orlickoústeckého nakladatelství Flétna.

Podle jeho zkušenosti jsou knihy žádaným artiklem pod vánoční stromeček, po zbytek roku je však zájem o ně menší. „Letošek je tedy zkouškou trpělivosti a odhodlání, jak máme své profese rádi,“ podotkl nakladatel a dodal, že Flétna navzdory epidemii letos vydala již deset novinek pro české a slovenské čtenáře. Například dva cestopisy, paměti Františka Dobiáše z Jimramova na dva roky na frontách první světové války nebo pohádkovou knihu faráře Hynka Schustera z Chocně.

Než otevřou knihkupectví, prodávají se zatím tituly na internetu. Nakladatelství má dál své vydavatelské plány. „Druhá vlna epidemie nám v listopadu znemožnila uskutečnit již páté Svatomartinské knižní dny, pohodové dvoudenní setkání autorů našich knih s veřejností. Čekalo nás mnoho zajímavých besed pro milovníky cestování, historie i duchovního života, včetně koncertu na závěr. Kouzlo této akce, která probíhá v útulném prostoru kulturního domu v Orlickém Podhůří – Říčkách, umocňují blížící se Vánoce. Tak snad příští rok,“ dodal Leschinger. Nevyloučil však, že by podobnou akci mohl uspořádat na jaře, záležet bude na aktuální situaci.

Ilustrační foto.
Neznámý muž zbil ženu, když venčila psa

Pardubické nakladatelství Knihy s úsměvem v uplynulém půlroce muselo měnit ediční plán, vydání některých knih bylo odsunuto na další měsíce nebo příští rok. Jde například o novou knihu Jindry Hojera z Rychlých šípů. „Museli jsme ji odložit, protože kvůli uzavření Domovů pro seniory, kde pan Hojer žije, nemůžeme koordinovat dokončení jeho rukopisů,“ vysvětlil majitel nakladatelství Lukáš Zeman.

Vyšly čtyři tituly: Deník jednonožce autora Jiřího pacholka Švihálka, cestovatelská kniha Stezkami na obou Orlicích, básnická sbírka českého emigranta v Austrálii Josefa Tomáše Návrat Anežky Přemyslovny a fantasy román Zrada - Strážci snů autorky Jasminy Petlach. „Do konce roku bychom ještě rádi vydali připravenou sbírku básní Vladimíra Holana - Sen / Dream v česko anglickém vydání,“ doplnil Zeman.

Ani pardubické nakladatelství koronakrize nepoloží. „Vzhledem ke zpožďování plateb od distributorů knih je situace v nakladatelství vážná, ale věříme, že se vše brzy stabilizuje, knihkupectví se otevřou a knižní trh se pomalu začne vracet do původního stavu,“ poznamenal Zeman.

„Naše čtenářská základna není nijak objemná, na druhou stranu díky propojení s vlastním reklamním studiem, fotoateliérem a tiskárnou dokážeme fungování relativně dobře zajistit,“ dodal nakladatel.

Snaží se překlenout těžkou dobu

Nakladatelství Ronado rodiny Doležalových z Chrudimska zasáhla epidemie velmi citelně. Jednaosmdesátiletá Jarmila Doležalová, poslední přeživší z Ležáků, se věnovala i přednáškové činnosti na školách, v knihovnách a dalších institucích. „Všechny akce domluvené vloni na rok 2020 byly postupně zrušeny, některé byly vícedenní s prodejem knih, dále byly zrušeny veletrhy, na jaře zavřena knihkupectví, což se opakuje i nyní,“ popsala komplikace její dcera Jarmila Doležalová s tím, že se však snaží brát situaci takovou, jaká je.

Čerstvou novinkou je kniha šestnáctileté bookstagramerky Elly Fever Jak šel bublifuk do světa, pokračování její prvotiny. Nakladatelství má také v plánu vydat sbírku instagramera Jeronýma Širokého Plamínek vlasů. Neplánované volno využívá k tomu, aby dokončilo některé náročnější projekty, které potřebují čas, než uzrají. „Nakladatelství Ronado je malá firma, v tuto chvíli nemá zaměstnance, kdyby nebyla epidemie, tak by pravděpodobně měla, ale prostě se snaží přes tuto dobu dostat, i když je to ztrátové,“ sdělila Doležalová.