Podle některých mají umělcovy kresby rasistický podtext.

Exotické tváře, jakoby vystřižené z pohádkového příběhu, tvoří součást směrového ukazatele k cizinecké ambulanci v interiéru pražské Fakultní nemocnice Motol. Podle některých kritiků však kresby nekorektně a stereotypně ztvárňují příslušníky etnických menšin.

Mnoho komentujících se omezilo jen na citoslovce vyjadřující překvapení, údiv i zhnusení, ale například Désirée Gonzalo chce vědět, zda to je nějaký druh českého kresleného humoru. Nancy Bishop zase píše: „Prosím, řekněte mi, že to není pravda."

Asi nejradikálnější názor vyslovila Dinah Spritzer-Richter: „Takhle přece 'cizinci' nevypadají. Tohle jsou ohavné karikatury a já si nedovedu představit nikoho, kdo by to neviděl. Je to šaškárna toho nejvyššího a nejostudnějšího řádu."

Nejvíce překvapený je však sám autor kreseb, a to právě takovými reakcemi. „Moje obrázky se mají líbit hlavně dětským pacientům, takže zachycuji svět jakoby jejich očima. A dopadá to tak, že na některých zahraničních webech už jsou dnes titulky jako 'Celé Česko je v šoku' a podobně," kroutí hlavou Libor Škrlík, který je autorem rozsáhlých výmaleb v různých nemocnicích a na výzdobě Motola systematicky pracuje už pět let.

„Zajímavé je, že dnes tolik kritizovaný ukazatel v podobě šipky na podlaze v chodbě motolské nemocnice (na snímku) jsem namaloval už před třemi lety a dosud nikomu nevadil. Zdá se však, že to nemusí být náhoda. Kritika zřejmě zapadá do této zjitřené doby, v níž se ve společnosti daleko víc mluví o etnických menšinách, například ve vazbě na téma uprchlictví a imigrace. Já ale určitě žádný rasista nejsem," brání se chrudimský výtvarník.

Podpora ze strany nemonice

Za Libora Škrlíka se postavila i samotná Fakultní nemocnice Motol. „Podle našeho názoru je to uměle nafouknutá kauza. Titulky typu, že je polovina Čechů je v šoku a že to všechny pobuřuje, jsou nesmyslné. Na otázku, co s tím budeme dělat, odpovídám, že s tím nebudeme dělat nic. Za panem Škrlíkem si stojíme, tu kresbu nebudeme v žádném případě odstraňovat a žádné davy stěžovatelů se na nás rozhodně nevalí. Ta šipka je tam tři roky a doteď nikomu nevadila, takže je to celé absurdní záležitost," uvedla mluvčí pražské nemocnice Pavlína Danková a opakovaně zdůraznila, že malým pacientům se všechny výtvarníkovy obrázky, umístěné v rozsáhlé výmalbě dětského oddělení, velmi líbí. „Usilujeme o to, aby nemocnice byla veselejší a hezčí a obrázky Libora Škrlíka jsou opravdu nádherné. Maluje u nás i na stěny a na strop, takže děti hledí například při vyšetření na různé pohádkové postavy a vše se jim pak mnohem lépe snáší. Na jednom oddělení máme dokonce cestu kolem světa, kde je podobných postaviček, černoušků, Indů a dalších etnik plno a nikomu to nevadí. Naopak, dětem se to moc líbí, takže až budeme malovat například dětskou ortopedii, opět s panem Škrlíkem počítáme," dodala mluvčí.

Výtvarníka Libora Škrlíka se razantně zastává i David Kasal, primář dětského oddělení Chrudimské nemocnice. „Znám ho osobně a musím říci, že je to moc slušný člověk, žádný rasista, natož extrémista. Prováděl rozsáhlou a zdařilou výmalbu i v naší Chrudimské nemocnici a já jsem byl velmi rád, když jsem mohl, alespoň částečně, pomoci s tím, aby jeho kresby dnes mohly těšit dětské dušičky i v některých dalších nemocnicích."