Dnes přinášíme další z příběhů se šťastným koncem z Krizového centra J.J.Pestalozziho:

U dveří zvoní starší paní a ptá se, zda ji může někdo pomoci. Přichází v doprovodu svého bratra. Na to, aby takovou situaci zvládla sama se necítí. Působí unaveně a neví, jak začít.

Krizové centrum ChrudimŠtěpánkova 108, tel. 469 623 899 kc@pestalozzi.cz
Krizové centrum SvitavyMilady Horákové 10 tel.: 461 321 100, kcsvi@pestalozzi.cz
Krizové centrum JihlavaŠtefanikovo nám. 1972/2, tel.: 567 155 028, kcji@pestalozzi.cz.

Po chvíli začne vyprávět svůj příběh. Příběh matky, která žije se svým třicetiletým synem v jejím bytě. Jeho chování vůči ní překračuje v mnoha směrech hranice. Nepodílí se na chodu domácnosti, pije, neplatí alimenty, nepracuje, má dluhy. Toto trvá už 5 let. Co bylo „poslední kapkou", která rozhodla o tom, zazvonit na zvonek Krizového centra? Mezi slzami popisuje, jak jí fyzicky napadl. Každodenní nespokojenosti a nadávkám už dávno přivykla, na toto si však zvykat nechce. Po celou dobu doufala, že se situace změní. Hledala synovi práci, platila jeho dluhy. Později rezignovala, přestala se o něj starat, prát, vařit. Výsledek – bez efektu. Nyní zažívá pocity selhání, stresu a beznaděje. Těšila se na klidný důchod a místo toho musí čelit nadávkám a bití.

Terapeut Milan Štorek nejprve stabilizuje její psychický stav, pomáhá utřídit myšlenky i pocity a porozumět souvislostem. Poté společně hledají varianty možné pomoci. Začínají pracovat na konkrétních krocích, které může a chce paní Marie v současné chvíli udělat. Je nutné zajistit bezpečí. Jsou jí doporučeny postupy, jak ochránit sebe a svůj majetek. Hledají možnosti větší podpory ze strany rodiny, která netuší, že situace je tak vážná.

Současně je nabídnuta pomoc právničky Krizového centra JUDr. Bartoškové, kterou vítá. Domlouvají další schůzku.

Paní Marie odchází o poznání klidnější s nadějí, že její obtížná situace má naději i řešení. Ví, že pokud bude potřebovat, v Krizovém centru najde pomoc. Pomoc sociálních pracovníků, terapeutů, psychologů a právníků.

Máte pocit, že vám problémy přerůstají přes hlavu, že nevíte jak a kudy dál? Nebojte se říci si o pomoc.

Centrum J.J.Pestalozziho