„V souvislosti s aktuálním vývojem je možné očekávat zvýšený pohyb ukrajinského obyvatelstva do západní Evropy, převážně do Polska, na Slovensko, ale i do České republiky. Proto považuji za naši morální povinnost, abychom identifikovali veškerý možný dostupný a v tuto chvíli nevyužitý majetek Pardubického kraje pro potřeby možné rozsáhlé uprchlické vlny a nouzové ubytování ukrajinského obyvatelstva,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který zároveň v této souvislosti osloví starosty měst a obcí.

Lidé prchající z Kyjeva zablokovali hlavní tahy ven z města
Rusko napadlo Ukrajinu. Sabotéři pronikli do Kyjeva, Zelenskyj hlásí mobilizaci

„Ačkoliv jsem si vědom, že nemohu starostům měst a obcí nic nařizovat, požádám je o spolupráci a solidaritu, zda by nám byli schopni zaslat seznam vhodných ubytovacích kapacit na svém území,“ dodal Netolický s tím, že kraj bude v úzkém kontaktu se Správou uprchlických zařízení Ministerstva vnitra České republiky.

Kraj už mapuje volné prostory, které dříve sloužily pro ubytování, jde řádově o stovky míst.

Výzva Ministerstva vnitraVýzva Ministerstva vnitraZdroj: MV ČR

„K ukrajinským občanům máme velmi blízko kulturně, z velké části hodnotově i ekonomicky. Je naší povinností nyní udělat maximum dle našich možností, abychom byli připraveni maximálně pomoci, a to nejen bezprostředně, ale i v dlouhodobém horizontu,“ podotkl Netolický.

Prozatím se podle hejtmana nejedná o aktuální potřebu, ale nevylučuje, že se situace během několika dní změní. Požádal proto starosty o soupis vhodných ubytovacích kapacit pro nouzové ubytování uprchlíků z Ukrajiny.

Pomoc nabízejí i skauti. „Pokud Ruskem vedená vojenská agrese vyvolá příchod uprchlíků do Česka, jsme jako skauti připraveni zapojit se do podpory dětí a mladých lidí z Ukrajiny. Podobně, jako jsme to dělali v první polovině 90. let v případě uprchlíků z válkou sužované bývalé Jugoslávie,“ poznamenali skauti z regionu.

Na Svitavsku byly v 90. letech ubytovány děti z Jugoslávie. „Pamatuji si, že tady byly děti v několika rodinách. Dokonce ve vsi chodily i do základní školy,“ vzpomínali lidé z Dolního Újezdu u Litomyšle. Skauti z Česka ve čtvrtek ráno kontaktovali národní skautskou organizaci na Ukrajině s nabídkou takové pomoci, jaká jim samotným bude připadat smysluplná.