Návštěvníci tu mohli vidět živé včely v proskleném úlu, procházet včelí stezku, vyrábět vlastní voskové svíčky nebo perníčky a samozřejmě také mohli okusit med či medové nápoje a ty si zakoupit domů.
DELŠÍ ŽIVOT
Od přednášejících nebo vystavujících včelařů se také lidé mohli dozvědět stále znovu opakovanou a objevovanou pravdu, že med je pro lidský organismus více než prospěšný. „Říká se, že kdo jí med, žije až o deset let více," poznamenává včelař a jeden z pořadatelů výstavy Vladimír Saifr.
Med obsahuje řadu tělu prospěšných látek, které mu pomáhají i v boji proti nemocem – například chřipce či nachlazení, nicméně, jak včelař neopomíná podotknout, lidé by měli med jíst během celého roku a ne s ním začít až když se venku ochladí a objeví se první symptomy nemocí. Med jako takový je mnohem lepší sladidlo než rafinované, bílé, cukry, kterým se někdy přezdívá též „bílý jed".
RŮZNÉ DRUHY
Světlý, nektarový, med je snadno stravitelný a obsahuje vyšší obsah bílkovin. Je tak vhodnější pro děti a pro pacienty potřebující obnovu tkání.
Tmavý, medovicový, med obsahuje více minerálních a antibakteriálních látek a enzymů. Svým obsahem silic je vhodný při onemocnění dýchacích cest. Neobsahuje tolik bílkovin, proto je vhodný pro starší a lidi s onemocněním ledvin.
NEJLÉPE OD ZDROJE
Dlužno však dodat, že sehnat skutečně dobrý a kvalitní med nebývá vždy jednoduché.
„Etiketa vám příliš nepomůže. U nás platí podivný zákon, že stačí na etiketu uvést, že med pochází ze zemí evropského společenství a zemí mimo něj, takže sklenice může obsahovat jen procento českého medu a zbytek může být třeba z jižní Ameriky," vysvětluje Vladimír Saifr.
Kvalitní med se podle něj pozná tak, že dříve nebo později zkrystalizuje a ztuhne. Neměl by také obsahovat víc než 18% vody. Nejlepší cestou je získat zlatavý včelí produkt přímo od včelaře