„Mám trvalé bydliště hlášené v Chrudimi a v říjnu či listopadu tohoto roku se budu stěhovat mimo Chrudim, kde si budu zřizovat trvalé bydliště," popisuje jedna z Chrudimaček svoji konkrétní situaci a zajímá ji, zda a jak dostane zpátky peníze zaplacené navíc za poslední měsíce roku.

Miroslav Glaser, vedoucí oddělení daní a poplatků MěÚ Chrudim, připomíná, že v takových případech je nezbytné požádat o vrácení peněz písemně. „Nějaký předepsaný tiskopis na to ani není potřeba. Stačí, aby občan uvedl, že žádá o vrácení poměrné části poplatku za rok 2015 z důvodu odstěhování. V žádosti by hlavně mělo být přesné datum, od kterého je člověk evidován v jiném bydlišti. Bylo by dobré předložit alespoň žlutou náhradní kartičku vystavovanou ještě před vydáním nového občanského průkazu, neboť samotný občanský průkaz nenese žádnou informaci o tom, od kdy je poplatník přestěhován," připomíná Miroslav Glaser.

Vzor žádosti najdou lidé i na webu města Chrudim, přímo na stránce věnované jeho finančnímu odboru. „O vrácení přeplatku lze zažádat až tři roky zpět a navracíme částky přesahující 50 korun," upřesnil ještě vedoucí oddělení.