Nový památník připomíná čtyřicet osm zavražděných a dva přeživší židovské obyvatele Trhové Kamenice a dva místní příslušníky Royal Air Force. Slavnostní ceremoniál se odehrál před místní školou na Raisově náměstí, kde je nový památník umístěn. Jeho součástí byl i průlet letounů Gripen. Druhá část celé akce se uskutečnila na židovském hřbitově v Dřevíkově, kde se uskutečnil pietní akt za oběti holocaustu a zároveň vzpomínka na tlumočníka a překladatele Royal Air Force Karla Bergmana, jehož ostatky zde byly rozptýleny. V rámci této části pietního aktu zazněla i motlitba za zemřelého vrchního zemského rabína Karola Sidona.

Probuzená paměť

Nový památník zaplňuje dosavadní mezeru v historii nejen Trhové Kamenice. Objevují se na něm jména osob, o kterých se doposud nevědělo.

Ať už proto, že vzpomínka na ně zmizela spolu s jejími nositeli, tak i proto, jak tomu bylo v případě letců RAF, že se na ně zapomnělo kvůli panujícímu režimu a kvůli jejich emigraci.

Dorazili i příbuzní

Právě proto, aby byli připomenuti pokud možno všichni, které autor považuje za lidi spojené s Trhovou Kamenicí (což jsou ti, kteří se zde narodili, nebo tam nějaký čas žili), hledal po celou dobu po desítkách archivů lidi i jejich vztah k Trhové Kamenici. Zatímco doposud byli zmiňováni pouze příslušníci rodin Fuchsů, Bergmanů, Weissensteinů a pokřtěná manželka místního kapelníka, nový památník ponese zhruba třikrát více jmen.

Památník odhalili příbuzní těch, kterým je věnován: například Eva Clarke, nevlastní dcera Karla Bergmana, která je zároveň přeživší z koncentračního tábora Mauthausen, kde se narodila, PhDr. Dagmar Lieblová, vnučka Maxmiliana Reitmana, místního rodáka, přeživší z Terezína a Osvětimi. Akce se také zúčastnili váleční veteráni, například nositel Řádu Bílého lva plk. Emil Boček, zástupci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kraje, mikroregionu a místní samosprávy.

Výstava pokračuje

Nedělní slavnostní akt byl vyvrcholením čtyřleté práce Filipa Procházky, realizátora památníku a zakladatele Klubu vojenské historie 276th Sqdn (reenacted) RAF, o.s., jejímž cílem bylo připomenout doposud více či méně zapomenuté obyvatele Trhové Kamenice. Tomuto cíli má napomoci rovněž výstava, která je přístupná do 30. září a která se koná v místním trhovokamenickém muzeu. Prostřednictvím dokumentů, zčásti nikdy nevystavených, ilustruje osudy těch, kteří byli v neděli připomenuti.