VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Michaela Naumecová dostává za své domácí džemy ocenění. Babičky by měly radost

Sobětuchy – Michaela Naumecová se zabývá výrobou marmelád, sirupů a povidel. Její poctivé výrobky sklízejí ocenění.

5.10.2016
SDÍLEJ:

Michaela NaumecováFoto: Radek Naumec

Jak jste se k výrobě těchto dobrot dostala? Případně kdy se stalo, že jste výrobky začala oficiálně nabízet k prodeji?
Uvažovala jsem, jak skloubit rodinu a práci, chtěla jsem něco tvořit a zrovna jsem si přečetla článek o paní, co vyrábí marmelády a živí se tím. Zkusila jsem to také. Od nápadu po první prodej to byla ale dlouhá cesta, která trvala více než rok.

Výroba marmelád, sirupů a povidel je věc nejen časově, ale i prostorově náročná. Kolik toho stihnete uvařit a kde vlastně berete ovoce?
Co se týče prostoru, v domě mám malou výrobnu, ve které navařím jen zhruba stovky skleniček. Není to žádná průmyslová výroba, nepoužívám stroje. Vše zpracovávám ručně, od krájení ovoce a vaření, po plnění do skleniček a ručně psanou etiketu. Ovoce kupuji od místních sadařů a zároveň je tím podporuji. Proč dovážet ovoce přes půlku planety, když zde máme kvalitní ovoce? Bylinky do sirupů jsou většinou z mé zahrádky.

Nemohli jsme si nevšimnout, že jste za své výrobky dostala i ocenění. Jaké to bylo?
Ano, jsem moc hrdá na to, že jsem loni i letos získala za své džemy ocenění Regionální potravina. Letos jsem uspěla se dvěma svými dobrotami i v soutěži MLS Pardubického kraje. Od začátku jsem držitelkou regionální značky ŽELEZNÉ HORY. Nejen v těchto soutěžích hrdě podporuji Sobětuchy a je to pro mě důležité.

Ve vaší nabídce jsou i velmi zajímavé výrobky a netradiční kombinace, jako třeba šeříkový sirup nebo rebarborový džem s vanilkou. Kde čerpáte inspiraci pro výrobu?
Inspirace je všude, čerpám z časopisů, knih i internetu. Zajímavé rady mi dávají i nakupující na jarmarcích a jejich reakce jsou pro mě velikým přínosem. Tak například kombinaci meruňky+jahody s velmi zajímavou, nečekaně výbornou, voňavou a s krásnou barvou, mi poradila jedna šikovná maminka ze Sobětuch a já jí tímto děkuji.

Limonádu z vašich sirupů nabízí i v hospůdce u Spálenských, kde jinde lze vaše výrobky koupit?
Nabídka limonád v hospůdce u Spálenských je skvělý příklad spolupráce na lokální úrovni. Já nasbírám bylinky na své zahrádce, zpracuji v Sobětuchách a tady se také limonáda vypije. Co je víc? Své výrobky nabízím nejvíce na jarmarcích, přímo svým zákazníkům, kteří se ode mne dozví, že vše zpracovávám ručně, pracuji s kvalitními českými surovinami a nepoužívám žádné chemické přísady, dochucovadla ani aromata. Je to poctivá práce a výroba, jako za časů našich babiček.

Tomáš Jirotka

Autor: Redakce

5.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nehoda na silnici mezi Orlí a Zaječicemi.

Vichřice převrátila přívěs na silnici

Peníze. Ilustrační foto.

Chrudimský rozpočet si výrazně polepšil

Sestry hledají i v okolních státech

Pardubický kraj - České nemocnice jsou atraktivní pro Ukrajinu či Srbsko.

Hádka na přechodu vyvrcholila střelbou

Vysoké Mýto - Spor mezi chodci a řidičem ve Vysokém Mýtě zakončil výstřel z pistole.

V hlineckých roubenkách oslaví Vánoce pěkně postaru

Hlinsko – Roubenky v hlinecké památkové rezervaci Betlém připomenou, jak vypadala oslava Štědrého večera před 100 až 150 lety. Od 13. prosince do 7. ledna se tu otevírá výstava Betlém vánoční.

Podruhé narozen pod koly tramvaje a padlý symbol Vánoc: nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 11. prosince 2017.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT