„Na to, abychom mohli využít náš skútr se stopovacím zařízením, potřebujeme alespoň dvacet nebo třicet centimetrů. Upravované trasy vedou hodně lesem a než sníh propadne v dostatečném množství korunami stromů, přece jen to chvíli trvá. Kdybychom skútr používali za horších podmínek, jenom bychom ho tím ničili, protože bychom místy jezdili po hlíně nebo přes kořeny stromů. Takto vyznačené stopy by stejně nebyly plnohodnotné," upozorňuje předseda mikroregionu a starosta Horního Bradla Radislav Kumpan.

Se sněhem to přitom bylo v uplynulých sezónách všelijaké. „Pokud si to dobře pamatuji, tak vloni jsme nakonec se skútrem vůbec nevyjeli," doplňuje Radislav Kumpan.

Na délce a tvaru vymezených běžkařských tratí se letos nic nezmění. Vedení mikroregionu počítá za příznivých podmínek se zprůjezdněním celkem šesti samostatných tras a dále s úpravou jedné spojky mezi dvěma z nich.

Trasa číslo jedna propojí Nasavrky a Krásné, trasu číslo dvě tvoří dva malé okruhy v okolí Krásného, trasa číslo tři propojuje Krásné a sečské Ústupky, trasa číslo čtyři vede z Hořelce nebo Horního Bezděkova na Prosíčku, kde se napojuje na trasu číslo tři. Stopa číslo pět vede ze Seče nebo Kovářova po okolních kopcích a má podobu dvou okruhů vedoucích po lukách kolem Kovářova. Tuto trasu upravuje mikroregion čtyřkolkou, takže zde bývá možné lyžovat již zhruba od deseti centimetrů sněhové pokrývky. Trasa číslo šest vede okolo Lipky, Velké Stříteže, Spálavy a Modletína. Kolem Vršova je poté propojena na trasu číslo tři a tím i na ostatní trasy.

Lidé z mikroregionu připravují běžkařské stopy vždy bez nároku na odměnu. „Tou nám bývá jen viditelné zvýšení turistického ruchu," dodal předseda sdružení Radislav Kumpan.