Kladný rozdíl tedy je přibližně 36 milionů korun. Příjmy byly plněny na 50,6 procenta a čerpání výdajů dosáhlo 42,1 procenta. Těmito na první pohled pozitivními čísly se bude zaobírat i příští schůze chrudimského zastupitelstva, na níž již bude k dispozici i podrobný rozbor zmíněného výsledku.

Jen pouhá chiméra

Už teď je ale jasné, že nepůjde jen o samé radostné čtení a že v dalších měsících se bude kladný rozdíl postupně snižovat a vytrácet.
Radnice mimo jiné poukazuje  na velký rozdíl mezi předpokládanými a skutečnými výnosy z výherních automatů blikajících na území města. Podle předpokladu Ministerstva financí by z nich město mělo za celý rok obdržet 19 milionů korun. „Jde o silně 'přepálený' odhad, neboť naše výnosy se v tuto chvíli pohybují kolem šesti milionů korun," uvedl chrudimský starosta Petr Řezníček.

Ach, ty daně!

Další nepříjemnou zprávou je pokračující propad výnosu daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti. Zde se město pohybuje zhruba na úrovni 48 procent předpokládaného ročního výběru. U daní z příjmů plynoucích ze samostatné výdělečné činnosti je  dokonce vybráno jen 35 procent ročního předpokladu.

Střídavě oblačno

Na druhou stranu se městu daří postupně zpeněžovat některé pozemky v průmyslových zónách Sever i Západ. Ve hře je prý navíc i nově se rýsující možnost, že město získá další desítky milionů od velkého investora, jenž prý o vstupu do zóny rovněž uvažuje. „Popěvek 'už je to uděláno, už je to hotovo' si ale zatím ještě zazpívat nemůžeme, tak o tom nechci konkrétněji hovořit," podotýká chrudimský starosta.
Špatnou zprávou naopak  je, že od myšlenky investovat v průmyslové zóně Západ odstoupila německá společnost Freudenberg Immobilien Management. Firma vyrábějící těsnící kroužky a součásti z tvrzené pryže tu ještě na jaře hodlala nakoupit pozemky za 14 milionů korun a zaměstnat tu 35 lidí.