Tipy na grilování prozradili mistři v oboru, členové týmu United Steaks z Hradecka, kteří jezdí na soutěže po celé republice a vozí z nich poháry.
Základem dobrého grilování je podle mistrů kvalitní maso. „Hlavně musím vědět, co chci grilovat. Pokud hodlám nakrmit celou rodinu, tak vezmu kuřecí maso, čtvrtky nebo klidně celé kuře. Na kuřecí maso a ryby doporučuji vodní gril. Je to zdravé a nenáročné grilování, maso se nemusí otáčet ani potírat,“ vysvětlil Jan Jedlička. Dodává, že český původ masa je nutností. Rozhodně nedoporučuje kupovat maso z Polska. Z koření radí použít sůl, papriku a majoránku, kdo má rád ostřejší tak pepř a chilli. A nikdy neklepat! „To je ta největší chyba, jakou můžeme u grilování udělat. Žádné maso nenaklepáváme, maximálně pěstí,“ řekl Jedlička.

Náročné hovězí

To nejlepší na grilu je však hovězí. Ale také nejnáročnější. „Základem je opět kvalitní maso, nejlepší ale nejdražší je pravá svíčková. Grilovat ale můžeme také hovězí roštěnou nebo zadní. Ideální stáří býka je do třiceti šesti měsíců,“ uvedl další mistr v grilování Jindřich Horut. Z hovězího masa krájí poměrně vysoké plátky, až čtyři centimetry, ale hotové budou šťavnaté. „Položíte plátek hovězího na gril, z obou stran ho necháte zprudka zatáhnout, asi tak půl minuty až minutu a pak dogrilovat. Poradím detail, který ale dělá hodně. Když maso položíte na gril, tak s ním ještě o půl centimetru cuknete, zasyčí a posunout,“ řekl Jan Jedlička.

Klasikou, která se na grilech objevuje asi nejčastěji, je vepřové maso. Ideálně krkovička, která je šťavnatá. Vhodná je také vepřová pečeně. United Steaks dělají na grilu nakládanou krkovičku, ale jejich specialitou, se kterou vyhráli celostátní soutěž o nejlepší steak, je krkovička tzv. na sucho. „Plátky masa okořením a nechám dvě až tři hodiny odležet. Nemusím vůbec použít olej, protože krkovička je tučná a pustí šťávu,“ vysvětlil Jindřich Horut.

Vynikající je podle nich také grilované mleté maso, kterého se někdy lidé neprávem bojí. „Mleté maso doporučuji začátečníkům. Má mnoho variant a je chutné. Nejlepší je samozřejmě doma umleté. Míchám většinou vepřový bůček s hovězím pleckem. Přidávám sůl, papriku, pepř a zhruba deset deka kvalitního tvrdého sýra, který nastrouhám na jemno. Mám rád parmazán a nebo přidám smetanu a chilli papričky,“ prozradil recept Jedlička.

A pokud nejste zrovna milovníci masa na grilu, zkuste zeleninu nebo ovoce. „Grilujeme papriky, rajčata, cibuli a sypeme směsí koření. Nejlepší je zeleninu dělat ve speciálních grilovacích miskách, které udrží šťávu,“ řekl Jan Jedlička. A výborný je podle jeho slov také grilovaný ananas, který se posype hnědým třtinovým cukrem a nechá se zkaramelizovat.

Jindřich Horut přidává jako sladkou tečku recept na grilovaný banán. „Banán ve slupce se nechá asi dvacet minut na grilu rozehřát. Zčerná, změkne, pak ho rozřízneme jako lodičku, přidáme hnědý cukr a necháme zkaramelizovat. Navrch dáme lžíci brandy a podáváme se zmrzlinou. To je vynikající teplý dezert po nějakém dobrém masíčku,“ dodal Horut.

Pánové z United Steaks sice vypadají na zasloužilé kuchaře, ale ani jeden jím není původním povoláním. V týmu najdete stavaře betonárek, strojaře, konstruktéra a jednoho začínajícího řezníka. Kamarádi začínali tak, že jako parta grilovali a pak se jako náhradníci dostali na Grilmánii a uspěli. Dnes je potkáte na festivalech po celé republice.