Vynášení smrtky a vítání jara je prastarý lidový zvyk, jehož tradice přetrvala až do dnešních dob. Přesvědčit se o tom mohli kolemjdoucí v Chrudimi i Hlinsku, kde během dvou uplynulých víkendových dní tamní obyvatelé nechali symbol zimy odplout po řece.

V Chrudimi vynášení Morény začalo v sobotu od desíti hodin dopoledne v Letním kině, kde si zájemci mohli zdobit perníčky nebo malou Morénku. Odtud průvod vyrazil směrem k Divadlu Karla Pippicha. Zpěvem a muzikou podpořil lidové zahánění zimy pěvecký soubor Klíček a Klíčenky. Na mostě u divadla Moréně zbývaly poslední vteřiny života, než se ladným obloukem ponořila do chladných vod Chrudimky.

V Hlinsku se rozhodli zbavit Smrtky na Smrtnou neděli. Od Multifunkčního centra Hlinsko vyšel průvod pořádaný Dětskými folklorními soubory Vysočánek Hlinsko a Kuřátka z Chrudimi ve tři hodiny odpoledne.

Průvod městem

Za hudba zpěvu došlo procesí nejprve k Domovu seniorů Drachtinka, kde děti přihlížejícím klientům zazpívali a krátce zatančili. Poté se už průvod znovu vydal na cestu, aby svou pouť završil v hlineckém Betlému. I tady se zpívalo a tančilo, načež pořadatelé Smrtku svlékli, zapálili a hodili do řeky.

Definitivnímu konci Smrtky přihlíželo v Hlinsku mnoho diváků, a to nejen z řad rodičů dětí vystupujících v dětských souborech, ale i kolemjdoucích, které netradiční procesí procházející přes město zlákalo a oni jej následovali.

Kdo nestihl vynášení smrtky v Hlinsku během minulé neděle, nemusí ještě věšet hlavu. Pořadatelé se rozhodli učinit tak ještě jednou, a to v 20. března opět od 15 hodin.