„Družstvo teď odváží odpad do kafilerie ve Věži na Havlíčkobrodsku, což nás nijak neobtěžuje. Jestliže se začne spalovat přímo tady, bojím se zápachu i možného znečištění životního prostředí," říká Dana Růžičková ze Sdružení za zdravé Synčany a okolí. A není sama. Sdružením iniciovanou petici podepsalo před časem více než sto lidí.

Bzučící mračna

Předseda ZD Rosice Václav Blažek je přesvědčen, že strach není na místě. „Spalovna páchnout nebude. Podobné fungují i jinde a výsledkem je jen několik tun popela za rok. Ostatně, kdo chtěl, tomu jsme návštěvu podobného zařízení umožnili," říká předseda. „Životní prostředí víc poškozuje současnost, kdy je odpad vyvážen jednou týdně do kafilerie a do té doby je skladován v boxu. Za těchto podmínek se nelze vyhnout zápachu ani mračnům much," vysvětluje Václav Blažek.

„Ano, vše bude zprvu fungovat tak, jak má. Ale až skončí zkušební provoz, družstvo hořáky přiškrtí, aby ušetřilo na drahém plynu. Kdo ví, co pak z komína půjde," namítá Dana Růžičková.

Podle předsedy družstva je to ale nesmysl.

Luboši Netolickému, starostovi obce Rosice, pod něž Synčany patří, by spalovna nevadila. Sám přitom bydlí nedaleko. „Věřím totiž, že opravdu půjde o změnu k lepšímu," říká starosta.