„Sice máte na tabuli uvedené nějaké teplotní stupně, ale řekla bych, že kolikrát neodpovídají skutečnosti. Děti, které chodí na plavání, jsou úplně zmrzlé," ozvala se nedávno jedna z návštěvnic na adresu Luďka Marouska, ředitele Sportovních areálů města Chrudim.

Jadran, ne Karibik

Ředitel Marousek se ve své odpovědi odkazuje na vyhlášku, podle níž se teplota vody pohybuje v rozmezí od 27,3 °C do 27,9 °C. „Maximální hodnota je 28 stupňů. Při jejím překročení se uděluje pokuta. Naměřené hodnoty se automaticky nahrávají do počítače a je možné je kdykoliv předložit nebo vytisknout pro potřeby hygienické kontroly," vysvětluje ředitel, podle něhož přitom musí být vzduch o jeden až o tři stupně teplejší.

„Kdyby bylo po mém, vodu bych kvůli návštěvníkům nechal ohřát ještě tak o dva stupínky, některým tu bývá opravdu docela chladno. Za současného stavu věcí se s tím ale nedá nic dělat," pokračuje ředitel Marousek.

Hodnoty vypsané na tabuli by podle ředitele měly být vždy pravdivé. „Plavčík by si je měl telefonicky zjišťovat u strojníka každou hodinu a aktualizovat je na tabuli. Zjistím, zda se tak děje a případně zajistím nápravu," slibuje Luděk Marousek.

Zkrocený plyn

Vraťme se však ke zmiňované vyhlášce a k hodnotám, jež jsou v ní stanoveny.

Co na ně říkají hygienici? „Obecně platí, že nejškodlivějším a nejnebezpečnějším bakteriím, jež mohou člověka ohrozit, se nejlépe daří při teplotě lidského těla. Čím víc se k ní bude voda blížit, tím příznivější prostředí v ní bakterie najdou," uvedl hygienik Jaroslav Říha z chrudimského pracoviště Krajské hygienické stanice Pardubického kraje.

„Vyšší teplota vody by si proto vyžádala také vyšší chlorování. A víc chloru by se pak objevilo také ve vzduchu v okolí bazénu, neboť z teplejší vody chlor rychleji a ve větší míře uniká," připomíná hygienik jednu z odvěkých fyzikálních zákonitostí.