Muchomůrka červená(Amanita muscaria) je jedovatá houba z čeledi muchomůrkovitých. Klobouk má v průměru 5-15 cm, v mládí má kulovitý tvar, později je sklenutý až plochý, zářivě šarlatově červený nebo živě oranžový, po roztrhání plachetky pokrytý vyššími bílými nebo zažloutlými stroupky, většinou kruhovitě seřazenými po celém povrchu. Roste hojně v červenci až říjnu v listnatých, smíšených a především jehličnatých lesích, někdy společně s hřiby. Hlavní jedovatou látkou je tzv. mykoatropin.

Mykoatropinová otrava se projeví do dvou hodin a působí poruchy vědomí, postižení centrálního nervového systému a vyvolává halucinace. V minulosti prý severoameričtí indiáni používali odvar z muchomůrky červené jako látku zvyšující agresivitu před bojem.

Tato muchomůrka však obsahuje, další, dosud neznámé látky, narušující zdraví a ve vzácných případech vedoucí až ke smrtelné otravě, je proto nutno před požíváním i ochutnáváním varovat.

Muchomůrka získala jméno proto, že se v minulosti někde používala k trávení much. Foto: Karel Dvořák