Nově vzniklé prostory je třeba nějak zaplnit, takže své místo zde naleznou například exponáty umístěné dosud v městském archivu a depozitáři města.

„Muzeum se může návštěvníkům pochlubit zajímavostí, a to v podobě dýmky od bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Máme v úmyslu pokračovat v získávání dýmek od zajímavých osobností – kuřáků dýmek. Velmi si ceníme také historických dýmek z Prosečska, například série jednoduchých dýmek, tzv. 'krkaček' z 19. století," uvedl už dříve , za muzeum Marek Rejent.

Sbírka od slavných milovníků dýmek se začíná postupně plnit. Podle slov prosečského starosty Jana Macháčka se už například herec Stanislav Zindulka rozhodl muzeu pár dýmek věnovat a přislíbil i osobní návštěvu. Oslovený byl i další herec – Boleslav Polívka nebo režisér Dušan Klein, autor filmových Básníků a také potomci Františka Filipovského.

Nicméně kromě ryze tuzemských milovníků dýmek se do Proseče mohou dostat i kuřácké potřeby se zahraniční a proslavené po celém světě. „Pravděpodobně se nám podaří získat dýmky, které se objevily na natáčení filmu Hobit, a to přímo od společnosti Weta Digital Petera Jacksona. Dýmky by vyrobili ze stejného materiálu a formy jako ty, které se objevily během natáčení. Nyní čekáme na jejich vyjádření," dodává Jan Macháček.

Návštěvníci se na novou expozici mohou těšit od příštího jara. Vedení muzea nyní pracuje i na audioprůvodci, který by turistům všechny potřebné informace sdělil pohodlně do sluchátek v uších.