Houbařská sezona nám pomalinku začíná. Už 7. března jsem našel první smržovité houby ucháče obecného, který se během čtrnácti dnů rozrostl na dvacet krásných plodniček. V nedaleké vesnici u Hlinska našel kamarád ucháče obrovského, čili mi to nedalo a vyrazil se podívat na další smržovitý druh, který se tu v loni objevil.

Kačenka česká, která se začíná objevovat po celé republice, nezůstala pozadu ani na Hlinecku. Po lokalitě jsem moc nelítal, je zde mnoho opadaného listí, ve kterém se právě zmiňované pidi kačenky objevují. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet, poněvadž tento týden meteorologové hlásí značné ochlazení a sněžení. Budu doufat, že nám první jarní houby neuchladnou, přečkají momentální ochlazení a že se rozrostou do většího počtu. Snad se objeví i smrž kuželovitý a jemu podobné druhy.

Na šiškách i bezu

Nebude dlouho trvat a začnou se nám objevovat první čirůvky májovky, závojenky podtrnky nebo křehutky, přesto se už nyní nechají nalézt penízovky smrkové, které rostou ve velkém množství na smrkových šiškách. Vyplatí se několik hlaviček naštípat a použít čerstvé penízovky do polévky.

Dále už se nechá nalézt šťavnatka březnovka, která patří k časným jarním, lupenatým, jedlým houbám, nebo jidášovo ucho, které roste na černém bezu. To je známé jako černá houba, která se používá do čínských pokrmů.

Jiří „Kudláček" Laštůvka