Na start se postavilo 14 týmů, polovinu tvořili žáci z prvního stupně, zbytek děti ze šestých až devátých tříd. „Účast nás překvapila, je nadprůměrná," poznamenává stran zájmu Vratislav Příhoda z chrudimského Českého červeného kříže, jenž soutěž pořádá.

VĚRNÁ SIMULACE
Jednotlivá stanoviště nejrůznějším způsobem prověřují, jak dobře jsou žáci schopní poskytnout první pomoc. A pořadatelé je nešetří. Není tu nouze popálené ruce a tváře nebo střepy trčící ze zakrvácených ran.

Zlomeninu pravé ruky předvádí devítiletá Adélka, jenže na mladé zdravotníky mluví výhradně perfektní angličtinou bez přízvuku. A zadarmo jim nic nedá.

Oblastní kolo soutěže mladých zdravotníků v chrudimském parku.Zdroj: Deník / Vaníček Lukáš

Když jí za ruku nepatrně chytnou, zapiští tak, až citlivější povahy odskočí.

Porotci bedlivě sledují počínání mladých zdravotníků, jejichž zkušenosti prozradí už chování a činy během prvních vteřin. Některé týmy bezradně stojí na místě a veškerou práci odvádějí dva tři jejich členové, jinde to už vypadá na hádku, zda popáleniny pouze zakrýt nebo chladit vodou.

O to markantnějším rozdílem pak působí další družstvo školáků, kteří se okamžitě rozdělí na dvě části, raněné odvedou stranou, utěšují, zjišťují, co se stalo a během poskytování první pomoci volají záchranku. Někteří kvůli tepelnému komfortu raněných svlékají vlastní mikiny.

JEDNOZNAČNÝ KRÁL
Na stupních výsledků zcela kralovala Základní škola z Trhové Kamenice, která zároveň potvrdila vysokou úroveň výuky první pomoci. V soutěži mladých zdravotníků její žáci vítězí pravidelně.

Oblastní kolo soutěže mladých zdravotníků v chrudimském parku.Zdroj: Deník / Vaníček Lukáš

Výsledky
První stupeň:
1. místo ZŠ Trhová Kamenice I
2. místo ZŠ Bojanov
3. místo ZŠ Trhová Kamenice II

Druhý stupeň:
1. místo ZŠ Trhová Kamenice I
2. místo ZŠ Chrast
3. místo místo ZŠ Trhová Kamenice II