Masopust historicky představoval období třídenního lidového svátku. Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začínal čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Dnes však již půst téměř nikdo nedodržuje. Naopak, realitou je spíš celoroční přejídání, které se, bohužel, týká i dětí. Dokonce i těch nejmenších.

Své o tom ví i primář dětského oddělení chrudimské nemocnice David Kasal: „Myslím si, že děti nedodržovaly tak přísný půst jako jejich rodiče ani v dřívějších dobách. Jejich rostoucí organismus kladl přece jen na výživu trochu jiné nároky. Ale to je jen má domněnka, za studií jsme se uvedené otázce nijak blíž nevěnovali. Zato ale můžu na dvou alarmujících případech popsat dnešní situaci. Měl jsem třeba v ordinaci tříleté dítě, které vážilo 25 kilogramů, přičemž by mělo vážit zhruba o deset kilogramů méně. Při jeho spatření jsem si myslel, že už obéznější dítě nikdy neuvidím. Jenže pak přišla tří a půl letá holčička, která vážila 37 kilo. Ze všeho nejvíc mi připomínala oteklý míč," říká chrudimský lékař. Počet obézních dětí ale roste podle Davida Kasala celkově, takže se o nějakém půstu dnes už vůbec nedá hovořit.

Na děti nyní podle lékaře hodně působí agresivní televizní reklamy, ve kterých vidí bonbony, colu a další sladkosti. Silněji než téměř zapomenutá postní tradice by přitom na děti mohl působit především dobrý příklad jejich rodičů. „Veškeré dietní režimy či zdravotní pobyty totiž ztrácejí efekt, když se dítě vrátí do prostředí, kde se dospělí přejídají. To pak přichází veškerá naše snaha vniveč," konstatuje David Kasal.